Ezért támadták meg éjjel a csecsen fővárost

Bár Ramzan Kadirov elnök pár órával ezelőtti Instagram már a terrorelhárító művelet közelgő befejezéséről ír, még a legtöbb orosz és külföldi híradás is csak az áldozatok számát pontosítgatja. Hogy kik és miért nyitottak éjjel tüzet Groznijban, egy videóüzenetből derül ki.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség információi szerint csütörtökre virradó éjjel ismeretlen harcosok három autóval megtámadtak egy út menti rendőrségi ellenőrzőpontot a csecsen fővárosban. A 3-7 rendőr 7 gyilkosa továbbhajtva a sajtóközpontot vette célba, ahol végül likvidálták őket. Más terroristák szintén Groznij központjában egy üres iskolát támadtak meg, velük szemben még mindig tart a terrorelhárító akció.

Az internetezők spekulációja szerint nem véletlen, hogy éppen Vlagyimir Putyin évértékelő beszédének előestéjén érte terrortámadás Csecsenföldet. Az akcióért a Vilayat Noxciycö iszlamista csoport vállalta a felelősséget, akik a Kaukázusi Emirátus dzsihád harcosainak vallják magukat. A Kaukázusi Emirátus militáns csoport, és a saría ősrégi szigorú szokásain alapuló iszlamista állam létrehozására törekszik a régióban.

Tegnap éjjel videóüzenetben jelentkezett be az egyik harcos Dzsoharból (így nevezik Groznijt a szeparatisták):

„Bejutottunk a városba Amir Hamzat parancsára. Jelenleg folynak a harcok. […] Ez az akció azért van, mert a hitetlenek elnyomják a muzulmán nőket, a mi testvéreinket”

(0:14-0:19, 0:29-0:33 a Youtube felvételen). Amir Hamzat, más néven Aszlan Bjutukajev a Kaukázusi Emirátus vezére, akit már több oroszországi merénylettel gyanúsítanak.

Hogy a mostani merényletnek lesz-e konkrét folytatása, gyakorlatilag megjósolhatatlan. Mindenesetre az tény, hogy a jelenleg Irakban és Szíriában legaktívabb dzsihádista Iszlám Állam már megüzente Vlagyimir Putyinnak, hogy kész felszabadítani Csecsenföldet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez