Hamburgerdiplomácia: mégsem békül Irán és az USA?

Menjünk, menjünk McDonaldsba! – kérik izgatottan iráni ismerőseink külföldön, mivel náluk nincs amerikai gyorsétterem. Úgy tűnik, egyhamar nem is lesz, hiába a nyári atommegállapodás.

Sorra adják egymásnak a kilincset Teheránban a politikai vezetők és a nagyvállalatok képviselői, mióta a hat nagyhatalom (Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország) és Irán megkötötték az atommegállapodást július közepén. Az egyezmény szerint a nyugati országok feloldják a szankciókat Iránnal szemben, az pedig cserébe fékezi atomprogramját. A sokak által történelminek nevezett megállapodásról azonban kiderülhet, nem eszik olyan forrón a kását.

A történet főszereplője egy gyorsétterem. Hosszú sorok örültek, hogy megnyitotta kapuit a Halal KFC Teheránban. Azonban 24 óra múlva már egy lélek sem volt a környéken. A rendőrség ugyanis bezárta a helyet, mondván az az amerikai KFC étterme.

Az esetről szóló beszámolók kissé zavarosak. Az étteremnek semmi köze az amerikai KFC-hez – jelentette ki a Tasmin Hírügynökségnek Abbas Pazuki, a bezárt hely vezetője. Ő ugyanis a törökországi Halal KFC-nek dolgozik, amely az iszlám előírásainak megfelelő gyorskaját kínál a vásárlóknak. Szerinte a rendőrség összekeverte a török láncot az amerikaival. Ezt azonban tagadják a teheráni hatóságok. Ők azt mondják, az éttermet a szükséges engedély hiánya miatt zárták be.

Akárhogy is, a történet jól példázhatja, hogyan is viszonyulnak Iránban az Egyesült Államokhoz. Ráadásul az Iráni Iparkamara elnöke, Ali Fazeli kijelentette, hogy semmilyen nyugati márkát nem engedélyeztetnek. Úgy tűnik, az atommegállapodás ellenére lassan változik az évtizedeken át sulykolt „Halál Amerikára!” szlogen.

A felszólítás éppen ma 36 éve vált népszerűvé. 1979. november 4-én iszlamista diákok túszul ejtették és 444 napig fogva tartották az USA teheráni nagykövetségének 52 alkalmazottját. Mindez néhány hónappal az amerikaiak által támogatott Reza Pahlavi sah uralmának megdöntése után történt.

Az étterem esete mellett azonban van, ami okot ad a halvány reményre – figyelmeztet az amerikai Foreign Policy. Irán Legfőbb Vezetője, Ali Khamenei ajatollah a héten jelentette ki diákoknak, hogy a „Halál Amerikára” szlogen nem az amerikai polgárokra, illetve az egész nemzetre értendő, hanem az Egyesült Államok politikájára és arroganciájára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez