Miért szeretik a munkájukat a thai szexmunkások?

Miért mondja néhány thai prostituált, hogy szereti a munkáját? Erre kereste a választ az asiancorrespondent.com.

Ennek a cikknek az alapja több mint 20 aktív beszélgetés egykori thai prostituáltakkal. Az interjúkat a Murray Hunter, a asiancorrespondent.com riportere készítette, hat hónapon keresztül. Amikor Thaiföld tekintetében felmerül a kérdés a szexmunkásokról, általában a „kizsákmányolás”, „kényszer”, „emberkereskedelem” fogalmak kerülnek elő.

Azonban ez csak a történet egyik része. Nem minden esetben szól ez az elnyomásról, ugyanis néhány megkérdezett lány úgy érzi, hogy a szexmunka gazdasági kilátásaik fellndítésének eszköze.

Az egyikük, Som szerint  sok lány gondolja ezt így. „Ez egy lehetőség, hogy dolgozzunk a jövőnként, hogy egy nap majd visszatérjünk a saját falunkba” – mondta. Ha valaki ellátogat Bangkok, Pattaja báraiba, masszázsszalonjaiba, sok olyan történetet hallhat, amiben a prostituáltakat kizsákmányolják, depressziósak, de persze nem csak ilyen negatív történetek vannak. Sokan vannak közöttük olyanok, akik számára ez egy kaland, egy érdekes, izgalmas dolog kipróbálása, mielőtt megtalálják a helyüket a világban, egy olyan állásban, ami jobban megfelel az igényeiknek. A merészebbek, akik képesek mindeközben nyelvet tanulni a külföldiektől, még több lehetőséghez juthatnak.

„Előfordul, hogy az ügyfél nem olyan jó nekünk, és vannak nehéz időszakok, de nagyon jól lehet keresni.”

Sok lány olyan vidékről származik, ahol nincs megfelelő oktatás, vagy álláslehetőség. Az egyetem vagy a szakképzés Thaiföldön nincs ingyen. A lányok sok esetben nem tudják folytatni tanulmányaikat a pénzügyi nehézségek miatt, vagy egyedül nevelnek gyermeket. A szexiparban viszont pénzt tudnak keresni, amivel segíthetnek magukon, vagy szegény családjukon. Sokaknak ez jelenti a kapcsolatszerzést külföldiekkel, vagy az egyszerű és gyors pénzkeresést. Sokan ebből támogatják otthon maradt családjukat, testvérüket, vagy az otthoni földvásárlást.

A szexmunkások sikerei azonban változatosak. Vannak, akik képesek voltak házat építeni maguknak, vagy több földet is vettek. Mások pedig egy külföldi férjjel tértek haza falujukba, aki otthont épített a családnak, miközben megint mások külföldön kezdtek új életet. Azok, akik elmennek Thaiföldről, néhányan továbbra is prostitúcióból keresik kenyerüket. Ők, miután hazajöttek, befektetik pénzüket, és családjukat jólétben tudják tartani. Persze sokan vannak olyanok is, akik a külföldön megkeresett pénzt elherdálják alkoholra és szerencsejátékra.

A munka veszélyei közé sorolhatók a különböző nemi úton terjedő betegségek, mint a HIV, vagy a hepatitisz. A beteg lányok végül meghalni térnek vissza falujukba. A szexmunka legnagyobb tragédiája a HIV Thaiföldön.

„Bangkokba jönni kiváló lehetőség arra, hogy támogassam a szüleimet. Minden hónapban tudok nekik küldeni egy kis pénzt.”

AsiaSexTradeGeneric

Persze nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy ügyfelet találjon, vagy eleget keressen, hogy haza is tudjon küldeni belőle. Ilyenkor előfordulhat, hogy a lányok masszázsszalonokban kezdenek dolgozni rövid ideig Szingapúrban, Malajziában, vagy Koreában.

Ahogy Lily, az egyik lány mondta: „ez nem mindig jó lehetőség. Malajzia például tele van rendőrökkel, így ha nincs szerencsénk, hamar letartóztathatnak.”

Azok, akik viszont sikeresek, jó pénzeket kereshetnek. Egy-egy lány jobb időszakban akár 4000 baht-ot, azaz 32 ezer forintot is megkereshet egy nap. Ez 3-4 ügyfelet jelent. Bizonyos lányoknak vannak állandó kuncsaftjaik, akik rendszeresen Thaiföldön nyaralnak bizonyos időszakban. Velük az ismertség miatt az ügyfél kedvesebb, többet fizet, esetleg utazhat velük, vagy valamilyen luxus ajándékot kapnak.

A legtöbben az elmondottak alapján azonban csak 2-4 ezer bahtot keresnek hetente, ha szerencsések. A szexmunkások státuszszimbóluma a mobiltelefon, a legmenőbb az iPhone. Az uralkodó felfogás a lányok között az, hogy jobban érzik magukat, ha pénzt is kapnak a szexért, mint mikor férjükkel szeretkeznek, és nem kapnak semmit. Ez volt a legelterjedtebb vélemény azok között, akik már voltak férjnél.

Azok, akik már nem dolgoznak szexmunkásként, úgy emlékeznek vissza rá, mint egy érdekes, szórakoztató, vagy szükséges, jövedelmező időszakra az életükben. Vannak, akik sikerként élik meg, főleg ha a jövőjüket megalapozták vele, de persze vannak ellenpéldák is. Akadnak, akiknek családjuk, gyerekeik, saját házuk lett, amit ebből a munkából építettek fel. Rendes munkára tettek szert, vagy befejezték az iskolát, hogy sikeresek legyenek az életben.

Úgy tűnik, a fenti sikerek veszik rá a fiatalokat, hogy a nagyvárosokban ezt a lehetőséget válasszák. Látják a többi lányt a faluban, akik ajándékokkal térnek haza, új iPhonnal, és büszkén házat építenek. A legtöbb vidéki faluban ezen kívül kevés jövedelmező lehetőség van, a legtöbb helyen gyárakban dolgoznak. Amíg nem lesz mindenhol megfelelő az oktatás és a gazdaság, addig valószínű, hogy a megélhetési szexmunka folytatódni fog.

Persze ez csak része ennek a világnak.

(Visited 25 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez