Az indiaiak visszakövetelik a brit királynő koronájának hatalmas gyémántját

Befolyásos indiai üzletemberek, hírességek és filmsztárok fogtak össze, hogy hazavigyék a világ egyik legnagyobb, legértékesebb és egyben legkülönlegesebb drágakövet, a Koh-i-Noor gyémántot, amely 1805 óta tartozik a brit koronaékszerei közé.

Az indiaiak már meg is tették az első jogi lépést, hogy visszaszerezzék  a 105 karátos gyémántot, amely a becslések szerint körülbelül 100 millió fontot ér. A Mail brit napilap információi szerint a befolyásos csoport, amely magát „Fény-hegynek” nevezi, már fel is kereste a londoni Legfelsőbb Bíróságot az ügyben.

Az indiai Tito’s szabadidőcsoport egyik tagja, David de Souza üzletember azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy a Koh-i-Noor egyike azoknak a rendkívül értékes  drágaköveknek, melyeket a gyarmatosítók bizonytalan, illetve tisztázatlan körülmények között vittek el Indiából.

Bhumicka Singh népszerű bollywoodi színész pedig azt mondta, hogy a Koh-i-Noor nem csak egy értékes drágakő, hanem az indiai kultúra és történelem szerves része, amit mindenképpen vissza kell  szerezni.

Koh-I-Noor_diamond

Andrew Robert történész azonban úgy véli, hogy a Koh-i-Noor a lehető legjobb helyen van a brit koronaékszerek között. Szerinte az egész ügy nevetséges, és a csoportnak el kellene ismernie, hogy a britek modernizálták, fejlesztették, építették és védelmezték Indiát, amely enélkül most nem tartana ott, ahol van jelenleg.

Egy indiai legenda szerint a a Koh-i-Noor gyémántot egy hindu isten küldte hálából egy igazhitű embernek. A gyémánt egyébként többször is gazdát cserélt. Az első feljegyzések szerint 1304-ben találták, és eredetileg 180 karátos volt. Több indiai fejedelem tulajdonában is volt, majd 1739-ben egy perzsa sah szerezte meg, aki elnevezet  Koh-i-Noornak, ami azt jelenti, hogy „a fény hegye”. A gyémánt az 1800-as években került a Brit Kelet-indiai Társaság tulajdonában, 1850-ben pedig Viktória királynőnek ajándékozták. 1852-ben Amszterdamban alacsony briliáns formára csiszolták.

A gyémánt jelenleg az 1911-ben készült Indiai Birodalmi Koronán díszeleg, amit V. György készíttetett, indiai császári koronázása alkalmából. Érdekessége, hogy a király csak egyszer viselte a koronát, amely 970 grammot nyom. Az uralkodó arra panaszkodott, hogy a korona fejfájást okoz, amiért be is perelte a készitő Garrard & Co ékszerkészítő céget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez