Törvényesen nem házasodhatnak már a gyerekek Guatemalában

A guatemalai törvényhozás betiltotta a gyermekházasságot. A döntést üdvözölték a nőjogi szervezetek, ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy különösen vidéken nehéz lesz érvényt szerezni a törvénynek.

A közelmúltban megszületett törvény a házasodás korhatárát 18 évre emelte. A lányok eddig 14 évesen, a fiúk 16 évesen házasodhattak. Bírói engedéllyel azonban a 16 éves lányok továbbra is férjhez mehetnek.

Minden negyedik gyereknek gyerek az anyja

Guatemalában a lányok 7 százaléka 15 éves korára, 30 százaléka 18 éves korára már férjnél van. Az országban születő gyerekek negyedét tinédzser anyák hozzák világra. Ez még Latin-Amerikában is szokatlanul magas aránynak számít. Nőjogi szervezetek szerint a törvény segíthet abban, hogy kevesebb tinédzser essen teherbe és maradjon ki emiatt az iskolából.

Christina Stewart, az Equality Now női egyenjogúságért küzdő szervezet szóvivője szerint a törvény komoly lépés a lányok egyenjogúsága felé, egyúttal segít új mederbe terelni azt, ahogyan a társadalom a lányokat kezeli.

Vezető halálok a terhesség és a szülés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 15-19 éves lányok halálozásánál globálisan a második vezető halálok a terhesség és szülés szövődményeire vezethető vissza. A serdülő anyák újszülött gyermekei is nagyobb halálozási kockázatnak vannak kitéve, mint a húszas éveikben járó nők gyermekei.

Évente világszerte több mint 15 millió lány köt házasságot 18 éves kora előtt a Girls not Brides kampánycsoport adatai szerint. Az ENSZ 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési céljai között szerepel a gyermekházasságok felszámolása is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez