„Parancsolja meg, hogy engedjenek ki!” – Putyintól kér segítséget egy menekült kisfiú

Szeptember 10-én érkezett a moszkvai Seremetyevo repülőtérre a szíriai kurd Haszan Abdo Ahmad feleségével és négy gyermekével. Azóta ott élnek. Most a család 13 éves tagja, Renasz az orosz elnöktől, Vlagyimir Putyintól kért segítséget: „Tudom, hogy ön mindent megtehet.”

„Tisztelt elnök úr! Nekem azt mondta az anyukám, hogy ön mindent megtehet, és hogy önre mindenki hallgat. Ezért arra szeretném kérni: segítsen nekem, a fivéreimnek, a kishúgomnak, Lavinnak és a szüleimnek, és engedjen be az országába. A nagynéném Szamarában vár bennünket. A kis unokatestvérünk is vár, akit még nem láttunk, mert a reptér tranzitjának padlóján ülünk” – idézi a gazeta.ru orosz hírportál mai cikke a 13 éves Renasz levelét.

Szeptember eleji érkezésükkor a családtól azonnal elvették az útleveleket az orosz határőrök, mondván, hogy hamisak lehetnek. Ezért a Föderációs Biztonsági Szolgálat (FSzB) nyomozást indított illegális határátlépés ügyében. Az eljárás részleteiről itt olvashat.

refugee

A hatóságoknak két hónap elteltével sem sikerült megoldást találniuk a problémára. Azután sem, hogy október 29-én Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a Seremetyevón tartózkodó szír család esetét a közeljövőben megoldják.

„Itt zaj van és hideg” – folytatódik a menekült gyermek levele. “Folyamatosan jönnek-mennek mellettünk az emberek, megbámulnak, lefényképeznek, és csodálkoznak, hogy lehet itt élni. Kaptunk vizet, ennivalót, ruhát és játékokat a jó emberektől. Nagyon hálásak vagyunk ezért a segítségért, de most már szeretnénk elmenni a reptérről.”

Renasz azt is leírta Vlagyimir Putyinnak, mennyire hiányzik nekik a friss levegő, és hogy mi minden szépet mesélt nekik az oroszországi hógolyózásról az anyukájuk: „Úgy örültem, és úgy várom már a havat. De egyelőre csak a reptér ablakán keresztül láthatom.” Végül újra megfogalmazza az egyértelmű kérést:

„Parancsolja meg, hogy engedjenek ki bennünket a repülőtérről. Tudom, hogy ön mindenre képes!”

Az Echo Moszkvi rádió beszámolója szerint Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy az elnöki adminisztráció a sajtóból már tud a levélről. Putyin elnök szóvivője azt is elmondta, hogy régóta tudnak a reptéren ragadt szír családról, és hogy a helyzet nem a hatóságok impotenciája miatt nem oldódott még meg. Szerintük a család hamis dokumentumokkal próbált belépni Oroszországba. Az ügyet november 19-én kezdi vizsgálni a bíróság.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez