Kiengedték Nagymenőt, a 80 éves amerikai maffiózót

A 80 éves maffiózót olyan szimpla kis vádakkal tartották előzetes letartóztatásban, mint 6 millió dollár eltulajdonítása, láncos nyakörvvel történt gyilkosság, egy páncélautó kirablása. Ügyvédei a legnagyobb sikert érték el pályafutásuk alatt.

Felmentette az illetékes New York-i bíróság azt az immár 80 éves amerikai maffiózót, akit azzal gyanúsítottak, hogy fontos háttéremberként részt vett az amerikai nagyváros Kennedy-repülőterén 37 évvel ezelőtt elkövetett, rekordnagyságú zsákmányt hozó fegyveres rablásban.

Vincent Asarót, akinek tavalyi letartóztatásával megoldódni látszott az Egyesült Államok történetének egyik leghírhedtebb megoldatlan bűnügye, gyilkosság, zsarolás és egyéb bűntények alól is felmentette csütörtökön a brooklyni szövetségi bíróság.

Az 1978. december 7-én történt rablás elkövetői hatmillió (1,7 milliárd forint) dollárnyi, Németországból érkezett készpénzt és ékszert zsákmányoltak a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér Lufthansa légitársasághoz tartozó raktárából.

Az ügyészek szerint Asaro nagyjából egy mérföldre a repülőtérről, egy autóban várakozott a rablás szellemi atyjának tartott James Burke-kel. A látványos bűnügyet Martin Scorsese is feldolgozta 1990-es filmjében, a Robert de Nirót is szerepeltető Nagymenőkben.

Asarót, aki az ügyészek szerint a szicíliai maffiával kapcsolatban álló Bonanno család egyik befolyásos tagja, azzal is megvádolták, hogy 1969-ben láncos nyakörvvel megfojtott egy állítólagos informátort, közreműködött egy hozzátartozója meggyilkolásában és kirabolt egy páncélautót.

A csütörtöki ítéletet követően Asaro örömittasan hagyta el a bíróság épületét. “Két évet töltöttem itt, és meghalok, hogy végre hazamehessek” – mondta a férfi, aki 2014 januárja óta volt őrizetben. Hozzátette, hogy semmi másra nem vágyik, csak egy jó tál ételre és, hogy láthassa a családját.

A három hétig tartó tárgyalássorozaton a szervezett bűnözés számos korábbi ismert alakja megszólalt tanúként, köztük Asaro unokatestvére, Gaspare Valenti is, aki összefüggésbe hozta Asarót a Lufthansa-rablással és az 1969-es gyilkossággal is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez