Csúcskilátó csúcstechnikával, New York, New York…

Biztosan emlékeznek arra, amikor elkezdték építeni a 2001-es terrortámadásokban megsemmisült World Trade Center épületkomplexum helyére, az akkor még Freedom Tower-nek nevezett új felhőkarcolót. 2006 óta a tervből valóság lett és tavaly novemberben megnyílt a One World Trade Center, a maga 1776 láb magasságával. A szám jelképes, a függetlenségi nyilatkozat aláírásának dátuma.

Most pedig egy egészen elképesztő extrával gazdagodik a nyugati félteke legmagasabb felhőkarcolója. A One World Observatory-nak keresztelt kilátó a 100., 101. és 102. emeleteket foglalja el.
Bár talán önmagában is elég lenne a tény, hogy szinte New York város egészét beláthatjuk innen, a tervezőknek ez nem volt elég és igazán futurisztikus kiegészítőkkel tette egyedivé a kilátót.
Összesen öt darab “Sky Pod-nak” keresztelt lift szállítja az érdeklődőket a megfelelő szintre, kevesebb mint 60 másodperc alatt repíti fel őket a 102. emeletre. Már a rövid liftezés sem fog eseménytelenül telni, ugyanis a falak óriási monitorokként funkcionálnak és a város fejlődését mutatják be az 1600-as évektől kezdve.

Maga a kilátó egy interaktív szoftver, a City Pulse segítségével lesi a turisták minden kívánságát, a beépített mozgásérzékelő teszi egyszerűvé  a város történetének megismerését. Ha azonban inkább az alattunk elterülő utcákon zajló életre vagyunk kíváncsiak, a Sky Portal valósidejű HD-minőségben ezt is képes megmutatni.

A kilátó idén május 29-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a jegyárak pedig 20-30 dollár (5000-8000 forint) körül mozognak majd.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez