Az ugandai magyar mintafarmon jackfruit pálinkát is főznek

Magyar üzleti delegáció tárgyal Kampalában a magyar-ugandai gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A sikeres tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, hogy az ugandai mezőgazdaság széles körű üzleti lehetőségeket biztosít a magyar vállalkozásoknak. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) által az ugandai Kapekében üzemeltetett mintafarm már az ugandai piac sikeres szereplője. A delegáció ellátogatott a Kapekébe, és többek között megkóstolta a farm egyik különleges termékét, a jackfuit pálinkát is.

A farm nem csupán termelőegység, hanem szolgáltatóközpont is, mondta Máthé Attila agronómus. A helyi gazdáknak bérmunkába végzett gabonaszárítás mellett a jövőben a farm feltehetően együtt fog működni a helyi egyetemek agrártanszékeivel is. A farmon a konyhakerti művelés mellett nagyrészt kukoricát termesztenek, de a passiógyümölcs is jellegzetes termény. Érdekesség, hogy a farm által nevelt fenyőfák fontos építkezési alapanyagot biztosítanak a helyi gazdáknak – tette hozzá Máthé Attila. A farmon ezen felül kecskéket és sertéseket is nevelnek.
A farm tervezi egy prémium kategóriás pálinka termékcsalád bevezetését, amely a helyi trópusi gyümölcsöket használná alapanyagul. A kísérletek azt mutatják, a jackfuit nevű, nálunk ismeretlen gyümölcsből kiváló és nagy mennyiségű pálinka készíthető, míg például a mangó nem jó alapanyag, mivel sok nyers gyümölcs szükséges egy kevés párlat elkészítéséhez. A helyiek visszajelzései azt mutatják, sikeres lesz a termék.
A farm mellett épül a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a HTCC közös egészségügyi központja. A létesítmény kiemelt jelentőségét az adja, hogy Uganda ezen régiójában ezer emberre egy orvos jut – mondta Szíjjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete.
A magyar delegáció tagjai nem csupán a pálinkát kóstolták meg, de Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnökének társaságában bejárták a farmot, és az antilopból készült pörköltet is megkóstolták.

(Visited 32 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Gál Krisztián

    Nagyon szeretnék csatlakozni a segítő csapathoz. Hogyan vehetem fel velük a kapcsolatot? A telefonszámom:06703033312
    Szivessebben venném a telefonos értesítést,mivel gyakran nincsen internet hozzáférésem.Kívánok eredményes munkavégzést

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez