Afrika: Kihívások és lehetőségek

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely a PTE Afrika Kutatóközpont, valamint a hongkongi Alfred Nobel Open Business School támogatásával tudományos konferenciát rendezett a Stefánia Palotában. A fókuszban Afrika állt.

A nap folyamán csaknem 30 előadás volt a legkülönbözőbb témákban. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének megnyitója után az afrikai kontinensen végzett rendőri műveletekről hangzott el tájékoztató.

Utána Szabó András a KKM Afrika Főosztályának vezetője ismertette Magyarország Afrika- politikájának jellemzőit. Kiemelte, hogy a rendszerváltás óta „elhanyagolt’ kontinens kezdi visszanyerni méltó helyét a magyar politikában. Hamarosan újabb nagykövetségek nyílnak Etiópiában, Ghánában és Angolában.

Addisz-Abebában van az Afrikai Unió székhelye, ami a választás egyik oka, Ghánában pedig nagyon sok a hazánkban tanult, magas pozícióban levő szakember. Az ország külügyminiszter asszonya is kiválóan beszél magyarul, hiszen édesanyja magyar.

Ezen kívül bővítik a tiszteletbeli konzuli hálózatot és a nagykövetségek akkreditálási körzetét is.

Crisán Andrea, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dokumentációs Központjának osztályvezetője érdekes beszédében a Magyarországon menedékjogot benyújtó afrikai migránsok helyzetét elemezte. Bemutatta azokat a szempontokat is, melyeket az egyes országokból érkezőknél a kérelem elbírálásánál figyelembe vesznek.

Búr Gábor a kontinens országairól tartott előadást, Harkai István Líbiáról, míg a főszervező, Besenyő János ezredes  prezentációjának Afrika és a kereszténység volt a címe.

Morenth Péter az üzleti lehetőségekről, Mihálffy Balázs az IO-k és NGO-k tevékenységét befolyásoló történelmi, hagyománybeli és vallási tényezőkről beszélt.

A nap folyamán voltak előadások az Arab Tavaszról, a ruandai nők helyzetéről, az al-Kaidáról és a Boko Haramról, a különböző missziókról, a nigériai vallási konfliktusokról, és tartott beszámolót tevékenységéről többek közt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is. Balogh Sándornak, az AHU elnökének a szervezetről tervezett előadása egy külföldi út miatt elmaradt.

Az előadások három szekcióban zajlottak, és egyenként 20 percesek voltak, ami, bár több öt perccel a korábbi konferencia időkereténél, nem volt elég a témák kifejtésére. Besenyő János megemlítette,ho gy a konferencia anyagát egy tanulmányban kiadják, és ott mindenkinek 20 oldala lesz a részletes elemzésre.

Beseny_ J_nos ezredes DSCF0009 DSCF0046 Mih_lffy Bal_zs Morenth P_ter el_ad_sa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez