Kitoloncolják, mert nem “elég meleg”

Robert Kityo még 2011-ben érkezett Nagy-Britanniába és azóta diákstátuszban tanul Manchesterben. A brit bevándorlási hivatal azonban nem akarja megadni neki a menekültstátuszt, ugyanis “nem sikerült bizonyítania” homoszexualitását. Arról nem közöltek részleteket, hogy ezt pontosan hogyan állapították meg.

Mindezt annak ellenére, hogy mind egyházi vezetők, mind melegaktivisták támogatták Kityo menekültkérelmét, sőt még egy petíciót is benyújtottak, melyet összesen 1900-an írtak alá. A 35 éves ugandai férfit így hamarosan visszatoloncolják hazájába, ahol minden bizonnyal komoly büntetés vár rá szexuális beállítottsága miatt.

Ugandában a homoszexualitás illegális, ami azt jelenti, hogy börtönbüntetésre számíthat a hazatoloncolt férfi is. Az országban szinte semmilyen védelem alatt nem állnak az LGBT közösség tagjai.

“Nagyon félek. Meleg vagyok és itt, Manchesterben önmagam lehetek. Rengeteg barátra tettem szert, akik elfogadnak és szeretnek. Ha azonban haza kell mennem, félek, hogy akár meg is ölhetnek. Uganda egyáltalán nem biztonságos egy homoszexuális ember számára” – mondta el Kityo.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez