El tudnátok képzelni egy fekete meleg Pókembert? Na ugye…

A Marvel és a Sony között létrejött egy megállapodás a Pókember karakterét illetően, de szerencsére nem maradt örök titok. A Wikileaks-nek köszönhetően fény derült arra a végtelenül egyoldalú és egyben aggasztó képre, amit a két óriáscég fest korunk szuperhőseiről.

Kezdjük talán magával a szuperhőssel, Pókemberrel. A DailyDot által lehozott lista nyolc pontból áll, melyből az első annyi, hogy férfi legyen (igen, ezzel valóban nehéz vitatkozni), a következő hat pedig olyan alapvető kitételeket tartalmaz, mint a „nem kínoz meg másokat”, a „nem árul illegális kábítószereket” vagy a „nem folytat szexuális aktust 16 éven aluliakkal”. Talán abban mindenki egyetért, hogy ez egyfelől azért jó ötlet, mert nem akarunk egy drogos, pedofil pszichopatát a fiatalok hősének, másfelől pedig azért mert ezek általánosan elítélt, egyértelműen negatív jegyek.
Na de akkor hogyan is került fel a listára a „ne legyen homoszexuális” rész?
Hasonló aggodalomra okot adó pontok találhatóak Peter Parker listáján is. Itt olyanokkal találkozhatunk, amelyek alapvetően definiálják a karakter történetét. Van szó a családjáról, oktatásáról és arról, hogyan jut szuperképességekhez. A sort azonban – teljes neve után – ez a két információ nyitja: „kaukázusi” és „heteroszexuális”.
Persze nyilvánvalóan érthető egy bizonyos szintig, hogy meg akarják tartani az eredetileg elképzelt Pókember karakterét, azonban a tény, hogy listát készítettek és azon előkelő helyen szerepel Peter Parker bőrének színe és szexuális beállítottsága, kissé durva. Nem is beszélve arról, hogy míg családja története vagy szupererejének megszerzése már-már kultikus erővel bír, ugyanez nem mondható el például szexualitásáról.
Talán a legfelháborítóbb rész azonban az első lista, ahol csupa végtelenül negatív és elítélendő tulajdonság mellett szerepel a homoszexualitás. Kedves Marvel és Sony, ne lepődjetek meg, ha sokan követelni fogják egy fekete, meleg Peter Parker mihamarabbi debütálását.

Az eredeti cikket itt olvashatják.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez