Amerikaiak a Kreml falában

Sztálin, Brezsnyev, Zsukov, Gagarin síremlékeit is felfedezhetjük, amikor végigsétálunk a Kreml mentén. De vajon mit keresnek amerikaiak a szovjet hírességek mellett?

Valójában több mint egy tucatnyi európai és amerikai van eltemetve a moszkvai Vörös teret szegélyező Kreml falában. Legtöbbjük értelmiségi, vagy forradalmár volt.

John_Reed_journalist

Az amerikaiak közül a leghíresebb John Reed. Sok magyarországi könyvtárban is megtalálható műve: a Tíz nap, amely megrengette a világot. A bolsevik forradalomról tudósító újságíró 1917-ben érkezett Oroszországba, ahol három évvel később a tífusz végzett vele.

Ruthenberg-c-e-1910

Az övéihez közel helyezték el Charles Emil Ruthenberg maradványait. Az Ohióban született politikus az Amerikai Szocialista Párt balszárnyát és az amerikai munkásmozgalmat vezette. Több kormányellenes radikális tüntetésen is részt vett és felbujtásért többször lecsukták. Bár 1927-ben Chicagóban érte a halál, mégis Moszkvában helyezték örök nyugalomra.

Bill_haywood_headshot_side

William Dudley Haywood, más néven Big Bill a Világ Ipari Munkásainak vezetőjeként sokszor vett részt erőszakos összecsapásokban a hatóságokkal szemben. 1918-ban azzal vádolták meg a bíróságon, hogy az Egyesült Államokról kémkedett a szovjeteknek. Sikerült Szovjet-Oroszországba menekülnie, ahol a bolsevik kormány tanácsosa lett. Itt azonban nem találta helyét, inni kezdett és végül 1928-ban meghalt. Végakaratának megfelelően kettéosztották hamvait, egy részüket Moszkvában, a másikat Chicagóban temették el.

A rendszerváltás után is békésen nyugszanak az amerikaiak a Kreml falában. Igaz, John Reed unokaöccse 1994-ben levélben kérte Borisz Jelcint, segítsen szülőföldjére, Portlandba szállítani a bácsi maradványait. Választ azonban nem kapott.

Képek: Wikipedia, Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez