New York nincs nagyobb veszélyben, mint eddig – FBI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a helyi rendőrség szerint nem jelent fenyegetést New Yorkra az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet, amely egy videoüzenetében azzal fenyegetőzött, hogy a párizsihoz hasonló terrorakciót hajthat végre az Egyesült Államok legnépesebb városában.

Bill de Blasio New York-i polgármester helyi idő szerint szerda este a Times Square-en tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a város nincs kitéve “konkrét és valós fenyegetésnek”, míg William Bratton rendőrfőnök úgy vélte, hogy az IÁ “kapkodva elkészített” fenyegető videójában “nincs semmi új”.

Az IÁ szerdán közzétett hatperces videójában egy öngyilkos merényletre készülődő dzsihadista látható, s ezt követően New York ikonikus helyei – például a Times Square és Manhattan más forgalmas pontjai – jelennek meg, majd ismét az öngyilkos merénylőre vágnak. A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE szervezet szerint a videóban használt jelenetek egy része egy idén áprilisban forgatott IÁ-propagandafilmből származik.

A SITE igazgatója, Rita Katz, illetve a New York-i rendőrfőnök-helyettes, Stephen Davis is úgy vélte, hogy New York mindig is a terroristák kiemelt célpontja volt, és továbbra is az marad, de önmagában az IÁ újabb fenyegetőzése nem jelent komolyan vehető kockázatot.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez