Közvetlen terrorveszély Brüsszelben

A belga főváros körzetében “nagyon komoly” a terrorfenyegetettség mértéke. Ez a szint közvetlen veszélyt is jelent.

A belga belügyminiszter felügyelete alatt álló testület tájékoztatása szerint a helyzet újabb elemzését követően emelték legmagasabb szintre a terrorfenyegetettséget. Ez a szint közvetlen veszélyt is jelent.

Az OCAM november 17-én Belgium egész területén a korábbi kettes fokozatról emelte a “komoly” fokozatra a terrorfenyegetettség szintjét. Ezt Brüsszelben most tovább emelték a negyedikre.

Az intézkedés néhány órával azt követően lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett személyt a Párizsban november 13-án történt, 130 halálos áldozatot követelő terrormerényletekkel összefüggésben. Nevét nem hozták nyilvánosságra, és ő már a harmadik ember, akit a párizsi eseményekkel kapcsolatban vád alá helyeztek.

Az OCAM felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol nagyobb számban csoportosulnak emberek, ezek között említették a pályaudvarokat és reptereket, valamint a különböző zenei rendezvényeket, koncerteket, a közösségi közlekedési eszközöket, továbbá a nagy bevásárló központokat. A testület egyben kérte a lakosságot, hogy segítsék a biztonsági ellenőrzések végrehajtását.

Az ország többi területén maradt a harmadik szintű besorolás – közölte az OCAM.

A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

A válságközpont emellett azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgó liga egyetlen mérkőzését se.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez