Ahol a a vizililiom gyökere az ebéd

Szörnyű a helyzet!- jelentette ki a UNICEF szóvivője Jubaban, Dél-Szudán fővársoában. A polgárháború miatt kétmillióan hagyták el otthonukat, közülük egymillió a gyerek. Éheznek és nem járnak iskolába.

A segélyszervezetek készletei kimerülőben, jövőre éhség fenyegeti Dél-Szudánt, ha nem sikerül feltölteni a raktárakat. A UNICEF-nek 166 millió dollárra lenne szüksége, hogy támogatni tudja az éhező gyerekeket. Afrika legfiatalabb államában törzsi háború folyik: az államfő és az egykori alelnök harcosai gyilkolják egymást. De természetesen nem kímélik a polgári lakosságot sem. Ezért a családok tömegesen menekülnek: 320 ezer gyerek külföldre ment a háború elől. A menekülttáborokban áldatlan állapotok uralkodnak. Bár most van a betakarítás ideje ebben a térségben, de az éhezést épp csak úgy sikerült elkerülni, hogy a segélyszervezetek apait anyait beleadtak. Csakhogy a készletek kimerültek. Már idén is előfordult, hogy a gyerekek számára csak úgy tudtak ebédet adni, hogy a vízililiom gyökerét főzték meg. Ez életmentésnek megfelel, de nem alkalmas arra, hogy a gyerekek ezen a kosztot felnőjenek. Több mint 400 ezren nem járnak iskolába. Fennáll a veszély, hogy elvész egy egész nemzedék. Mindezt abban az országban, ahol a függetlenség kikiáltása után megalakult minisztériumokban a munkatársak jelentős része analfabéta volt.

Dél-Szudán egyetlen értéke a kőolaj, melynek az ára most csökken a világpiacon. Mégis ezért folyik a polgárháború, melynek már több mint 10 ezer halottja van. Mindkét fél soroz gyerekkatonákat is. Számuk a becslések szerint 12 ezer. Ők nem mind harcosok, a lányok szakácsok vagy épp hírszerzők. A reménytelen helyzetben csakis a külföldi segítségben reménykedhetnek, de onnan egyre kevesebb támogatás érkezik. Nem véletlenül:’az egymással háborúskodó milíciák gyakran lenyúlják a gyerekeknek érkező külföldi segélyeket. Í

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez