Dél-Szudán a humanitárius katasztrófa szélén

Több százezer embernek nincs mit ennie és innia a polgárháborúba süllyedt országban – közölte a Vöröskereszt.

A Vöröskereszt becslése szerint körülbelül 4,6 millió ember szenved élelmiszerhiányban Dél-Szudánban, ahol pár hete ismét kiújultak a harcok a lázadók és a kormányerők között. A harcok miatt ismét több ezren kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat. Az országban működő többi segélyszervezet is jelezte, hogy a helyzet rendkívül kritikus és a külföldi donorok segítségét kérik a katasztrófa elkerülése érdekében.

Az Unity államban található Leer megyében a legrosszabb a helyzet – mondta Franz Rauchenstein a Vöröskereszt delegációjának a tagja. „Az emberek súlyosan alultápláltak és a többségük egészségügyi állapota már most kritikus állapotban van”. Hasonlóan súlyos a helyzet Jongleiben, Bahr al Ghazalban és Felső Nílus államban is. Több segélyszervezet is jelezte, hogy az élelem hiánya miatt sokat tavirózsákat gyűjtenek be és azt fogyasztják el, aminek tápértéke rendkívül csekély.

A Vöröskereszt jelezte, hogy még nem késő segíteni. Ha sikerül mielőbb élelmiszer szállítmányokat szerezni, akkor nagymértékben lehetne csökkenteni a humanitárius katasztrófa kialakulását, ami beláthatatlan következményekkel járna. A segélyszervezet azt is kijelentette, hogy a válsághelyzetet viszont elsősorban a szemben álló felek tudják felszámolni, ha végre sikerül ellentéteiket békés úton rendezni és felfüggeszteni a harcokra. Erre azonban jelenleg rendkívül kicsi az esély.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez