Kitiltanák az egyedülálló férfiakat a menő plázákból

No nem minden nap, csak hetente egyszer. Viszont akkor, amikor az egyetlen szabadnapjuk van az ott dolgozó vendégmunkásoknak. Akiknek még rosszabb is lehet, mint amilyen rossz most. Pedig most sem nagyon jó.

A javaslatot a jövő héten tárgyalja az ország egyetlen közvetlenül választott testülete. Konkrétan arról szól az indítvány, hogy vezessék be a “csak családdal” napot a bevásárló központokban. De az emberek máris agglegény-tilalomként beszélnek róla.

 

Az indítványtevők azzal érvelnek, hogy Katar családbarát ország, és a családoknak joguk van arra, hogy legyen egy olyan nap, ami csak az övék. És azzal, hogy a plázákban megfélemlíti a helyieket, külünösen a nőket a férfi munkások jelenléte
Mert hogy a javaslat persze a vendégmunkásokat érintené, közülük is a kékgallérosokat, akik családjukat hátrahagyva jöttek Katarba, egyebek mellett a 2020-as focivébé létesítményeit építeni. És akiknek eddig sem volt nagyon jó. Elsősorban a kafala rendszer miatt, ami valójában modern rabszolgaság. A vendégmunkás leadja útlevelét, nem hagyhatja el az országot, még sürgős családi okból sem. Munkahelyet nem változtathat, a munkaidő nincs szabályozva, a fizetés nagyon gyakran késik, a munkakörülmények veszélyesek.
A másfél millió vendégmunkás túlnyomó többsége nepáli, indiai és bangladesi. A kormányaik pedig csak csendben figyelik a katari munkajogi helyzetet. Még azokra a tanulmányokra sem reagálnak, amelyek szerint évente 400 halálos munkaügyi baleset történik. De ezekről csak utólag, késve érkezik információ, a koporsók hazajuttatása a legnagyobb titokban zajlik, az indiai, a nepáli és a bangladesi konzulátusok közreműködésével.

 

Szóval ezekkel a vendégmunkásokkal van állítólag bajuk a plázalátogatóknak. A javaslatot jövő héten tárgyaló központi törvényhatósági tanács mindössze két női tagjának az egyike szerint rendkívül fontos a kezdeményezés, a családok ugyanis arra panaszkodnak, hogy nem is jutnak be a plázákba a hétvégeken (ami ott péntek-szombat) a rengeteg munkástól. Pedig a plázák nemcsak bevásárlóközpontok, hanem családi szórakozóhelyek is – tette hozzá. Egyébként is maradnának más helyek, ahol a munkások vásárolni tudnak. A tilalom különben sem csak őket érintené, hanem a katari szingli férfiakat is, és vice versa: a külföldi családok továbbra is látogathatnák a plázákat. Vagyis semmi köze mindennek semmiféle diszkriminációhoz.

Az emberi jogi szervezetek azonban nem vevők erre, ők szegregációról beszélnek. Annál is inkább, mert a közelmúltban kiszivárgott: a tervezési minisztérium olyan térképeket készített, amelyeken bejelölték, hogy mely kerületekben nem szállásolhatnak el vendégmunkásokat. Doha több mint felében például.

De megszólaltak az érintettek is. George például, aki csőszerelő, Dél-Afrikából. Ő maga Katarban él, de a felesége és két gyermeke otthon maradt. Őt a népszerű City Center Mall-ban szólította meg az AFP tudósítója. Szerinte nagy gond lesz, ha bevezetik a csak családok napot.  Ő például csak pénteken ér rá vásárolni. És hozzáteszi: másodrangú polgárokként bánnak velük Katarban.

Ja igen: Katarban 1,8 millió külföldi él. A kis országnak csak minden tizedik lakója katari polgár.

A fotón a Royal Plaza, Dihában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez