Így profitálhat Magyarország az orosz-török viszályból

A Szu-24-es orosz vadászgép lelövésé óta rég nem volt olyan feszült és rossz a viszony Törökország és Oroszország között, mint most. Az oroszok számos szankciók bevezetésével és a turisztikai együttműködések is felfüggesztésével sújtják a törököket, aki csak most kezdenek rádöbbeni, hogy megkorra bajba is sodorták magukat. Kelet-Közép-Európa, köztük Magyarország azonban elcsalhatja a turistákat, akiknek új célpontok után kel kutatniuk, ha el akarnak menni nyaralni.

Oroszország vízumkényszert vezetett be a török állampolgárokkal szemben és számos gazdasági szankció bevezetését jelentették be, amelyek közül több már érvénybe is lépett. Ezek közé tartozik a közös gazdasági és beruházási projektek felfüggesztése, illetve leállítása. A török repülőgépek és hajók közlekedésének korlátozása az orosz légtérben és felségvizeken. A vámtarifák növelése, a török élelmiszertermékek behozatalának és a török munkaerő oroszországi alkalmazásának a korlátozása is életbe lép hamarosan. De, ami talán a legérzékenyebben érintheti a törököket az az, hogy az oroszok megszakították turisztikai együttműködésüket a türkökkel.  A Roszturizm orosz idegenforgalmi hivatal ugyanis már jelezte, hogy hazarendelték, illetve december 7-ig haza is szállítják a jelenleg Törökországban tartózkodó orosz turistákat, akiknek a száma elérheti a 10 ezer főt. Az orosz kormány pedig megtiltotta az összes orosz utazási iroda számára, hogy törökországi utakat szervezzenek.

„Nagyon nagyon rossz hír ez Törökországnak”- mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az M1 Ma Este műsorában. A szakértő elmondta, hogy az orosz turisták hazahívása, illetve eltiltása komoly pénzügyi bevétel kiesést jelent majd Törökország számára. A Földközi-tenger mentén található üdülőközpontok, különösen Antalya és Alanya és környéke ugyanis elsősorban az idegenforgalomból és nem utolsósorban azokból az orosz turistákból él, akik az utóbbi években igen nagy számban érkeztek ide pihenni, kikapcsolódni. A sínai-félszigeti légikatasztrófa után több orosz csoportot Egyiptomból is éppen Törökországba irányítottak, és akkor még azt javasolták az orosz irodáknak is, hogy a biztonsági helyzet romlása miatt az egyiptomi utakat Törökországba foglalják át.

Képernyőfotó 2015-11-28 - 19.37.39

Törökországban tavaly 4.4 millió orosz turista látogatott el. Egyedül Németországból érkeztek ennél többen az oroszágba. Szakértők becslései szerint az orosz turisták távolmaradásával legalább 10 milliárd dolláros veszteség érheti a török idegenforgalmi szektort. A többi gazdasági szankció érvénybelépésével pedig ez a szám a többszőrösére is emelkedhet. A törököknek tehát „sürgősen pótolniuk kell az orosz turistákat”, hogyha el akarják kerülni ezt a hatalmas pénzkiesést.

Törökország már egy jó ideje „ultra all inclusive” szolgáltatásokat nyújt a turisták számára, szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak és vehetnek igénybe minőségi termékeket – mondta Kiss Róbert Richárd hozzá téve, hogy a törököknek nagy mennyiségű turistára van szükségük ahhoz, hogy a luxusszállodáikat és prémium szolgáltatásaikat megérje fenntartani.

Az orosz-török konfliktusból azonban nagyot profitálhatnak a kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország is. „Az orosz turisták jelentős része új célpontot fog keresni magának, hogy elmehessen nyaralni” – mondta a szakértő, aki szerint az oroszok szemében „felértékelődnek” majd a magyarországi célpontok, mint például Sárvár és Hévíz. Természetesen ezek a helyiek  nem teljesen „csereszabatosak” vagy „kiválthatók” a tengerparti üdülőhelyekkel, de alternatívát nyújthatnak az egy-két hetet nyugodtan pihenni vágyó oroszok számára, akik szeretik az olyan külföldi helyeket, ahol teljes ellátásban részesülhetnek és beszélik az nyelvüket. Ezért fontos lenne időben lépni és már most elkezdeni reklámozni a magyarországi üdülőhelyeket, gyógyfürdőket az orosz piacon – tette hozzá végezetül Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez