Kevés arany jó a szervezetnek – Így érdemes fogyasztani!

Bár kezdetek óta sokakat fertőz meg az aranyláz, a megkóstolására már jóval kevesebben vetemedtek. A szervezet szempontjából ugyanis az arany egy káros nehézfém. Viszont van egy hely, ahol pontosan mérik a gyógyító mennyiséget. Örményországról árulunk el érdekes tényeket.

A világon legelőször Örményországban vált államvallássá a kereszténység, egészen pontosan 301-ben. Ezzel összefüggésben a legrégibb keresztény templomok is a kaukázusi állam területén találhatóak. Például a 4. században épült Örmény Apostoli Egyház központját, Ecsmiadzint a világ legelső állami templomaként tartják számon.

Örményország másik híres kolostora, a Tatev a 11. században épült. Megtekintésére nem akármilyen útvonalon érkezhetünk. A közeli Halidzor faluból drótkötélpályán kelhetünk át a Vorotan folyó szurdoka fölött mindössze 11 perc alatt. A maga 5,7 km-vel ez a világ leghosszabb drótkötélpályája.

ö3

Az ország fővárosa, Jereván is komoly történelemmel büszkélkedik. Valójában még Rómánál is régebben alapították. Egészen pontosan Kr.e.: 782-ben, azaz 29 évvel korábban, mint az örök várost.

Az italok terén is komoly elsőséget tudhat magáénak Örményország. A középső területeken 2011-ben végzett ásatásokkor egy ősrégi borpincét találtak. A régészek számításai szerint több mint 6000 éves hely a világ első pincéje lehet.

ö1

A bor mellett a konyakot is mesterien készítik a Kaukázus lankáin. Annyira, hogy a franciák egyedül az örményeknek engedélyezték, hogy saját párlatukat is konyaknak nevezzék. Nem is okoznak csalódást, még aranylemezzel dúsított konyakjuk is van. A különleges nedű, különleges bánásmódban részesül. A készítők hiszik, minél szebb környezetben érlelik a konyakot, annál finomabb lesz. Ezért a fahordót téglaborítású megvilágított helyen tárolják és halk zenével kényeztetik.

Míg nálunk csak elvétve akadnak sakkprogramok az általános iskolákban, Örményországban kötelezően tanítják. Viszont nemcsak a világ élvonalában, de otthon, vagy az utcán is szívesen sakkoznak az örmények.

Képek: SzT

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez