HTCC: Hatalmas úszó erőműről termelik az áramot Ghánában

Az úszó erőmű a legkézenfekvőbb és egyben a legpraktikusabb megoldás a nyugat-afrikai ország számára, amely már jó ideje energiaválsággal küzd, ami megbénítja az ország gazdaságát és az emberek mindennapjait – számolt be a ghánai fővárosban működő Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC)

Feszült a helyzet Ghánában, ahol nemcsak a soron következő választások, hanem a mindennapossá váló áramkimaradások is borzolják az emberek idegrendszerét. A nyugat-afrikai országban ugyanis példátlan energiahiány lépett fel, ami olykor többnapos vagy hetes áramszüneteket is eredményez,  lebénítva az ország amúgy viszonylag jó helyzetben lévő gazdaságát és az emberek mindennapjait. Az energiahiány ráadásul a választások közeledtével egyre fontosabb politikai kérdéssé is vált. Az emberek elégedetlensége az energiakrízis miatt pedig komolyan veszélybe sodorhatja a jelenlegi elnök John Mahama újraválasztási esélyeit.

„Nincs áram, ezért az ipari parkok csak pár óráig tudnak működni” – mondta a Globoportnak Képes Kálmán, a ghánai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ vezetője. Az energiaválság egyik oka, hogy több mint nyolc hónapja nincs elég víz a Volta folyón, ami miatt az ország legnagyobb erőműve is csak a minimumon tud működni, pedig eredetileg az ország energiaszükségletének 60-70% adná – mondta a ghánai HTCC vezetője.

Karpowership-barge-arrived-in-Ghana-on-Saturday

Az energiahiány mielőbbi orvoslása érdekében a ghánai kormány ezért egy török céggel szerződött, amely egy hatalmas úszó erőműről termel áramot a hálózatokba. Egy ilyen hajó körülbelül 235 megawatt áramot tud előállítani egy nap, ami kicsivel több, mint a fele annak az 500 megawattos deficitnek, ami az áramkimaradásokat okozza.

Kwabena Donkor, Ghána energetikai minisztere szerint is az úszó erőmű jelenleg a legkézenfekvőbb megoldás a probléma kezelésére, és hamarosan búcsút inthet az ország a folyamatos áramszüneteknek. Ez pedig azért is fontos, mert muszáj talpra állítanunk az ország gazdaságát és visszanyerni a befektetők bizalmát – tette hozzá a miniszter.

A ghánai kormány 10 éves szerződést kötött a török céggel, hogy az úszó erőmű az accrai kikötőben termeljen áramot. Hamarosan pedig még egy hasonló hajó is érkezni fog a ghánai fővárosba, hogy rácsatlakozzon a helyi elektromos hálózatra és áramot termeljen.  A ghánaiak jelezték, hogy emellett további energetikai projektek végrehajtását, illetve kivitelezését tervezik. 2016 végére pedig azt remélik, hogy a projektek végrehajtásával legalább 1000 megawattnyi áramot tudnak majd előállítani, végleg megszüntetve az ország áramellátásának problémáit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez