A globális kihívások ellenére folytatja menetelését Kazahsztán

„Kazahsztán az új globális valóságban: Növekedés. Fejlődés. Reformok” címmel intézte népéhez Nurszultán Nazarbajev szokásos éves beszédét a hét elején. Tartalmát Kazahsztán budapesti nagykövetségének információi alapján ismertetjük röviden.

Kazahsztán egyike lesz a világ harminc legfejlettebb gazdaságának – hirdette meg ambiciózus tervét az államelnök még két évvel ezelőtt. A cél érdekében folyamatos munka folyik a közép-ázsiai országban és ebbe a kontextusba illeszkedik Nurszultán Nazarbajev legújabb eheti beszéde is.

A világban uralkodó gazdasági válság miatt egészen konkrét rövid-, és hosszútávú feladatokat fogalmazott meg a 75 éves kazah elnök. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor megemlítette, mennyire hatékonyan kezeli a nehézségeket az ország gazdasága.

A meghirdetett új feladatok között szerepel a pénzügyi szektor stabilizációja és a gazdaságpolitika optimalizálása, a gazdasági verseny privatizációja és serkentése, új befektetések megvalósítása és a szociális politika fejlesztése.

Egészen pontosan 2017-re ingyenessé szeretnék tenni a szakképzést, ezzel is növelve a munka presztízsét. Ezután is különös figyelmet fordítanak a világgazdaságra és jó kapcsolatokat ápolnak annak különböző résztvevőivel. A nagy vállalatok privatizációjával egy időben a nemzetközi társaságokkal is szorosabb kapcsolat kiépítésére törekszenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez