d’Artagnan leszármazottja a Kazahgate egyik fő gyanúsítottja Franciaországban

Aymeri de Montesqiou herceg Nicolas Sarkozy egykori francia elnök megbízásából közvetített Nurszultán Nazarbajev kazah elnök és a belga hatóságok között. Egy kazah-belga milliárdos korrupciós ügyéről volt szó.

A francia rendőrök látogatást tettek egy álom villában az Azúrparton. Egykor Charlie Chaplin és David Niven nyaralt itt. A villa most Patoh Sodiev belga-kazah milliárdos oligarcha tulajdona. Nem várta meg a rendőrök látogatását a 62 éves befolyásos személyiség: már réges-rég Moszkvába menekült. Így a rendőrök dolguk végezetlenül távoztak. Azért magukkal vittek egy lefoglalt Rolls Royce Phantomot.

A fordulatos ügy szálai még 2008-ra nyúlnak vissza. Sarkozy akkori francia elnök nagyon forszírozta a keleti nyitást. Nazarbajev kazah elnök kész is volt francia fegyvereket vásárolni. Viszont volt egy aprócska kérése: jó barátja, Patoh Sodiev korrupciós vizsgálat célpontja Belgiumban. Mi lenne, ha ennek véget vetnének?

Sarkozy elnök értette a finom célzást és akcióba lépett. De Montesqiou herceg és mások segítségével elérte, hogy Nazarbajev és Putyin nagy barátja elkerülje a börtönt. A hálás Kazahsztán meg is vásárolta a francia fegyvereket. Csakhogy feltűnt a dolog az akkori ellenzéknek és a sajtónak. A rendőrség vizsgálatot indított. A fő célpont Sarkozy ex-elnök, aki újra Franciaország államfője szeretne lenni. Azzal gyanúsítják, hogy visszaélt elnöki hatalmával a Kazahgate során. Sarkozy azzal védekezik, hogy arrafelé így kötik az üzleteket. A francia fegyvergyárak pedig sok embernek adnak munkát. Nazarbajev elnök, akinek különben szintén van több villája is az Azúrparton, jól fizet.

Nem ez az egyetlen kínos külföldi korrupciós ügye Sarkozynek. A Karachi gate során ugyan felmentették, de a sajtó megírta: a francia fegyvereladást Pakisztánnak úgy érték el, hogy nagy összegű kenőpénzeket ígértek helyi katonai vezetőknek. Miután az érintettek nem kaptak annyit, mint amennyit ígértek nekik, ezért “elnézték” amikor egy iszlamista csoport megtámadott egy szállodát Karachiban, ahol a francia katonai küldöttség is lakott. Sokan meghaltak- köztük franciák is. A rokonok azóta is firtatják a francia állam felelősségét.

A harmadik ilyen kellemetlen külföldi ügy Líbia, ahol a bukott diktátor, Kadhafi fia azzal vádolta meg Sarkozyt, hogy 5 millió eurót kapott az elnökválasztási kampányára 2007-ben. Kadhafinak ez a fia jelenleg az iszlamista milíciák foglya Líbiában. Nemigen tanúskodhat Sarkozy ellen Európában. A vizsgálat ettől függetlenül folytatódik, és nem épp kedvező hatása van Sarkozy újraválasztási esélyeire Franciaországban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez