56 %-kal emelte a saját fizetését a polgármester

13 millió eurós adócsalási és korrupciós per folyik a Balkany házaspár ellen Franciaországban, ahol sokan felkapták a fejüket, amikor a Le Parisien megírta: a Párizs melletti Levallois-Peret polgármestere 56%-os fizetésemelést szavaztatott meg saját magának.

A 72 éves Patrick Balkany időtlen idők óta polgármestere a Párizs melletti kisvárosnak, de párhuzamosan a parlamentben is bent üldögélt. Abban a pártban, melynek élén egykor Nicolas Sarkozy Franciaország elnöke volt. A két magyar származású politikus jóban volt egymással, annál is inkább, mert Nicolas Sarkozy is úgy kezdte pályafutását, hogy Franciaország legdrágább kisvárosának, Neuillynek a polgármestere lett 29 éves korában. Aztán Franciaországban is hoztak egy törvényt, mely lehetetlenné teszi azt, hogy valaki egyszerre legyen polgármester és parlamenti képviselő. Épp a Balkany házaspár évek óta húzódó adócsalási és korrupciós ügye volt az egyik indoka ennek.

13 millió eurós korrupciós botrány 

2013 óta vizsgálódnak a Balkany házaspár pénzügyei körül – írja a párizsi Le Monde, amely beszámol arról, hogy a kis pénzügyi birodalom  számtalan offshore céget érint Svájcban, Liechtensteinben, Szingapúrban, a Seychelle-szigeteken és Panamában. A gyanú szerint a befolyásos képviselő és polgármester ezekre a külföldi számlákra utaltatta azokat a pénzeket, amelyeket megvesztegetésként kapott. Egy példa: a Balkany házaspár bevallotta az adóhivatalnak egy szerény ingatlan megvásárlását Giverny-ben. A Cossy malom, a szerény ingatlan 4 795 000 eurót ér – állapította meg a vizsgálat. A pénzt a vásárlásra külföldről utalták át. Olyan számlákról, melyeket Balkany úr és neje elfelejtett bejelenteni. Ami még kínosabb az ügyben: egy építész vállalkozó azt vallotta, hogy ingyen végezte a szerény ingatlan felújítási terveinek az elkészítését. Miért ez az önzetlenség? Mert cserébe Balkany képviselő és polgármester elintézte, hogy egy nagy pénzt hozó felújítási munkát ő kapjon meg Párizs közelében.

Miből vásárolt méregdrága ingatlanokat külföldön a Balkany házaspár?

Ezt a kérdést feszegetik a nyomozók, akiknek csak nagy sokára sikerült tisztázniuk: a Balkany házaspár nem bérlő, hanem tulaj a méregdrága ingatlanokban! Miről van szó? Egy kastély Marrákesben, Marokkó legelegánsabb városában. Két villa Saint-Martin szigetén, a nemzetközi pénzarisztokrácia kedvelt helyén. Így jön ki összesen 13 millió eurós be nem vallott jövedelem. Amely után a házaspár elfelejtett adózni! Balkany képviselő ezért sem bánta nagyon, hogy tavaly kiesett a parlamentből, mert abban bízott, hogy elkerüli a reflektorfényt. Franciaországban azonban a törvény – ha lassan is-, de működik. Még az elit szintjén is. Főként ha az illető már fogatlan oroszlán.

Lehet, hogy most Balkany polgármester kihívta maga ellen a sorsot: az 56%-os fizetésemelés csípi a szemét sok franciának. Akiket Macron elnök épp most sietett megnyugtatni: egyik percről a másikra nem lehet csodákat várni! Ezt hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki az ENSZ közgyűléséről hazafele tartva megállt a Franciaországhoz tartozó Antillákon. Macron népszerűsége mélyponton, hiszen az életszínvonal emelkedése várat magára, miközben az adóreform sokakat sújt. Ilyen körülmények között kicsaphatja a biztosítékot, ha egy adócsalással és korrupcióval vádolt polgármester 56%-kal növeli a fizetését, mint ahogy Patrick Balkany tette Párizs egyik elővárosában.

Fotó: a Balkany-házaspár / Europe1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez