A birodalom hóhérainak nyomában – könyv a bűnösökről és a rájuk vadászó áldozatokról

A Harmadik Birodalom hóhérai, a holokauszt végrehajtói és akik megbosszulták az áldozatokat. Róluk szól Ernesto Frers könyve. De nem csak róluk.

Auschwitz, Treblinka, Mauthausen… Helyszínek, nevek, melyek örökre bevésődtek közös emlékezetünkbe. Férfiakat, nőket és gyermekeket hurcoltak el otthonaikból, zsúfolták őket marhavagonokba, és szállították különböző megsemmisítő táborokba. Már nem emberekként, csak számokként érkeztek, szenvedéseik képei eljutottak hozzánk, és létfontosságú hagyatékot képeznek, amelyet meg kell ismertetni a fiatalabb nemzedékekkel. A tragédia felelősei közül sokakat bíróság elé állítottak és elítéltek, de a náci bűnösök nagy részének sikerült elmenekülnie.

Ez a könyv a bűnösökről és a rájuk „vadászó” áldozatokról szól. Ideológusok, mint Himmler vagy Eichmann. Hóhérok, mint Klaus Barbie vagy Hermine Braunsteiner. És mások, akik a tudomány álcája alatt embereket kínoztak, mint Mengele vagy Helm. Velük szemben azok (Kovner, Wiesenthal és Beate Klarsfeld), akik – egy feltételezett igazságszolgáltatás nevében – annak szentelték életüket, hogy üldözzék és kézre kerítsék a szökött nácikat.

Ők mindnyájan, így vagy úgy, részesei az emberiség legsötétebb és legszörnyűbb eseményének… Milyenek voltak, miként éltek az olyan végrehajtók, mint Himmler, Eichmann vagy Heydrich? Mely náci bűnösöknek sikerült elmenekülniük? Milyen szerepet játszottak a szövetségesek a nácik menekülésében? Mi lett a sorsuk az áldozatok értékeinek? Kik voltak a „vadászok”? Kérdések, melyekre választ ad ez az izgalmas kötet. Amelyet megrendelhet a Világszám Webáruházban, vagy megvásárolhatja a Globobook Kiadó karácsonyi könyvvásárán, a Benczúr Hotelben a világ különleges tájait bemutató könyvekkel együtt. Akár tíz kötetet is egyszerre,  10 ezer forintért.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez