Békülnének a Nyugattal az oroszok

A társadalom háromnegyede szerint Oroszországnak enyhítenie kellene a feszült viszonyon az Egyesült Államokkal és a többi nyugati állammal – derül ki a nem állami Levada Központ friss felméréséből.

A NATO nyugati tagállamainak nem kell aggódniuk Oroszország miatt – gondolja a közvélemény-kutatás megkérdezetteinek 51 százaléka. Fordítva már más a helyzet, 54 százalékuk szerint Oroszországnak van oka óvatosnak lenni az észak-atlanti szövetség nyugati tagjaival.

Oroszország nemzetközileg el van szigetelve a társadalom 54 százaléka szerint. Ugyanakkor 65 százalék támogatja a Kreml jelenlegi politikáját a szankciók ellenére. Idén márciusban még 72 százalék gondolta így. A nyugati büntetőintézkedésekkel egyébként az oroszok 71 százalékának nincs, 23-nak van problémája. A kisebb hányad komolyan érzi azok negatív hatását.

A Levada Központ az orosz emberek egyes államokkal szembeni viszonyára is rákérdezett. Eszerint az Egyesült Államokhoz negatívan 71, pozitívan 21 százalékuk viszonyul. Hasonló az arány az Európai Unióhoz: csupán 29 százalék áll a barátságtalan 60 százalékkal szemben. Ukrajnához negatívan viszonyul az oroszok 63 százaléka, pozitívan 27. Belorusz egész más megítélés alá esik. Az orosz társadalom csupán 8 százalékának van rossz viszonya a baráti szomszéddal és 83-nak jó.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez