Időt adna Aszadnak Párizs

Laurent Fabius francia külügyminiszter egy szombaton megjelent interjújában kijelentette, Párizs már nem ragaszkodik Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozásához a hatalomból.

“Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelem sorsdöntő, és csak abban az esetben lesz hatékony, ha a szíriai és a regionális erők egyesülnek. Hogyan lehetséges ez, amíg Bassár el-Aszad az elnök, aki olyan sok atrocitást követett el, és akit nem támogat a szíriai lakosság egy nagy része?” – tette fel a kérdést Fabius a Le Progres de Lyon című regionális lapban megjelent interjúban.

“Szíria egy politikai átmenettel fog egységessé válni. Ez nem azt jelenti, hogy Bassár el-Aszadnak már az átmenet előtt távoznia kellene a hatalomból, de kellenek biztosítékok a jövőre nézve” – tette hozzá a francia külügyminiszter.

Franciaország az Egyesült Államokhoz és a dzsihadisták elleni nemzetközi koalícióban részt vevő többi országhoz hasonlóan politikai vagy katonai megoldást keres a háborúra, és ebben a helyi és a regionális tényezőknek is szerepe van. Párizs fontosnak tartja a szíriai hadsereg részvételét az IÁ elleni harcban, de úgy, hogy azt már ne Aszad irányítsa.

“Lehetetlen együttműködni a szíriai hadsereggel mindaddig, amíg Bassár el-Aszad áll az élén. De attól a pillanattól kezdve, hogy elindul egy politikai átmeneti folyamat, és Aszad már nem lesz a hadsereg vezetője, már nagyon jól együtt lehet működni a szíriai haderővel” – jelentette ki már korábban Fabius.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez