A Karácsony Kínában készül

Feltehetőleg jó mélyen elnyomva mindenki tudja, hogy az aranyos karácsonyi dekorációk és az összes műfa, amivel otthon ünneplünk, ugyanarról a helyről származik: egy kínai, sötét, földalatti gyárból, ahol az emberek szinte a semmiért dolgoznak 25 órát a napi 24-ből. A jó hír az, hogy valójában nincs is a föld alatt.

Yiwuban 600 gyár gyártja a világ karácsonyi dekorációinak a 60 százalékát. A vörösre festett falak között elképesztő mennyiségű apró karácsonyi portéka készül, a végeláthatatlan sorok pedig rengeteg fáradt munkást rejtenek, akik napi 12 órát dolgoznak (a korábban említett 25-tel szemben).

7f6ad3f1-37a7-4d04-9980-9ff4e4b83753-2060x1236

Minden napjuk feléért, a felfoghatatlan mennyiségű vegyi anyag belégzéséért és a monoton, agyzsibbasztó munkáért cserébe pedig egészen lohasztó fizetéssel rendelkeznek. Havonta átszámítva 85 -130 ezer forintot kapnak. Ezzel persze senki sem törődik, legalábbis addig nem, amíg helyére kerül karácsonyi égő, és a munkahelyén valaki beöltözik egy olcsó Mikulás-jelmezbe.

Sok dolgozónak egyébként fogalma sincs arról, hogy mi az a karácsony, a Guardian cikkében megszólaló 19 éves Wei például ezt válaszolta, mikor a témáról kérdezték: „Valami olyasmi lehet, mint a kínai újév, csak külföldi.” Ő és apja – akivel együtt dolgoznak egy gyárban Yiwuban – napi tíz maszkot használnak el, hogy valamennyire csökkentsék a belélegzett anyagok mennyiségét. A nap végére azonban mindketten tetőtől-talpig pirosan hagyják el a gyárat, az egész nap felhasznált festék megtette a hatását, és még a hajukat is beszínezte volna. De erre van nekik a mikulássapka.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez