Ők segítik a Télapót Oroszországban

Közismert tény, hogy az orosz gyerekeket a Télapó ajándékozza meg december végén. A szláv eredetű fagyapó azonban nem az egyetlen varázslatos személy a soknemzetiségű Oroszországban, ahol többen is segítik a Télapót.

Kis Babaj a második legnépszerűbb a sorban, aki Baskíriában és Tatárföldön a legismertebb. Az ősi türk legenda szerint ő egy téli istenség, aki a vidámság felelőse az év leghosszabb éjszakáján. Kis Babaj rezidenciát is kapott hat évvel ezelőtt, 60 km-re Kazanytól, ahol a tatár Puskin (Gabdulla Tukaj) élt és dolgozott. Kis Babajt, vagyis a Télapó testvérét, az ő műveivel köszöntik a gyerekek.

Jamal Iri, a Télapó legjobb barátja szó szerint az Északi-sarkon él, Gornoknyazevszkben. Tágabb lakóhelyére, a Jamali Nyenyec Autonóm Körzetre jellemző népviseletbe öltözik az öregapó, akinek a ruháját mamutcsontok is díszítik, sőt még egy varázsdobja is van. Szánját rénszarvasok húzzák, de szükség esetén a hójárót is el tudja vezetni.
Szigorúan nézve Csiszhaan az igazi fagyapó, de nemcsak Oroszországban, hanem az egész világon. Ő ugyanis a világ leghidegebb településén a jakutföldi Ojmjakonban él, ahol akár -60 fok is lehet telente. Csiszhaan hegyes sapkáját nem véletlenül díszítik a szarvak. A legenda szerint amikor a tél hatalmas és rettenthetetlen bikájaként egyszer régen meghozta a fagyot a földre, beleszeretett a szépséges Csolbon Kuóba, és így együtt elhozták az újévet.

Szook-Irej a világ teremtésének tuvai legendájához kapcsolódik. A leghidegebb napokon Ulu istenség emberré változik, akinek az egész teste jég és mindent megfagyaszt maga körül. A meleg, vidám házakba betérve viszont az embereket felmelegíti. Amikor pedig meghallja a tavasz utáni sóvárgásokat, visszatér a tajgába.

A karéliai Pakkajne egyáltalán nem hasonlít a Télapóra, mert ő egy fiatalember. Egy tél eleji vásárból Olonyecbe igyekvő kereskedő karavánon vajúdni kezdett az egyik kovács felesége. Egészséges, erős fiú született, aki azonban az út végéig nem sírt fel, csak amikor már hazaértek. A szokatlan szülés miatt fagyocskának (Pakkajne) nevezték, aki a téli játékokat adta a gyerekeknek.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez