Légicsapás végzett az ISIS líbiai “helytartójával”

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik rangidős vezetőjét megölték Líbiában – erősítette meg Jeff Davis százados, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője hétfőn.

Az Abu Nabil néven ismert terrorista november 13-án vesztette életét egy amerikai légicsapásban a líbiai Dernában.

A The Washington Post amerikai napilap úgy tudja, hogy Nabil korábban Irakban rendőrként szolgált, illetve hosszú ideig tevékenykedett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet sorában is. 2014-ben Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ vezérének utasítására Líbiába ment, hogy ott kiépítse a dzsihadista csoport helyi szervezetét. A Pentagon értesülései szerint Nabil szerepelt az IÁ egyik februári videoüzenetében is, amelyben a szervezet líbiai kopt keresztények kivégzését mutatta be.

A szóvivő ugyancsak megerősítette, hogy az al-Kaidához köthető szomáliai al-Shabaab iszlamista terrorcsoport egyik vezetőjével is végeztek egy másik légi csapással december 2-án. A Pentagon ezt a személyt Abdar-Rahmán Szandhereként nevezte meg, aki “Ukas” néven is ismert. A szóvivő szerint ezzel jelentős csapást mértek a terrorcsoportra, amely az utóbbi években számos véres támadást követett el Szomáliában és Kenyában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez