Az Iszlám Állam fotón büszkélkedik a templomrobbantással

“A pogány Baál-Samin templom teljes megsemmisítése” – ezzel a felirattal tette közzé az Iszlám Állam azt a fotót, amelyen egy római kori templom, a Baál-Samin megsemmisítése látható.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fényképeket tett közzé kedden a milícia által néhány nappal ezelőtt lerombolt kétezer éves szíriai templom felrobbantásáról. Mamun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal vezetője kijelentette, hogy a felvételek megerősítették az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárosban, Palmürában található római kori Baál-Samin templom lerombolásáról szóló híreket.

image

 

A fényképeket internetes közösségi oldalakon hozta nyilvánosságra a szélsőséges iszlamista szervezet. A fotók tanúsága szerint a terroristák az épület belsejében és akörül is robbanószerkezeteket helyeztek el. A vasárnapi robbantásról készített felvételeken óriási szürke füstfelhő látható a templom felett, majd a törmeléket mutatták. A fényképek alatt a következő felirat olvasható: “A pogány Baál-Samin templom teljes megsemmisítése.”

A Baál-Samin templom volt Palmüra egyik legjelentősebb műemléke. Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hétfőn élesen elítélte a történteket. Irina Bokova, a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója háborús bűncselekménynek nevezte a templom lerombolását, amely “óriási veszteség a szíriai nép és az emberiség számára”.

Júniusban az Iszlám Állam két középkori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal. Palmüra elfoglalása óta most első ízben fordult elő, hogy római kori műemléket romboltak le.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. Az IÁ fegyveresei májusban foglalták el. Mivel tartani lehetett attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették, szíriai tisztségviselők elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen. Az IÁ terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a palmürai kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez