Az LSD az új speed a Szilícium-völgyben

Eljutottunk oda, hogy az amfetaminfüggők hazájában, az Egyesült Államokban a speed háttérbe szorult, és a helyére egy olyan anyag került, amiről kevesen gondolták volna, hogy teljesítmény-fokozóként fog újra berobbanni a köztudatba. Az LSD visszatért.

Két dolog folyománya, hogy Amerikában elképesztő mennyiségű speed-felhasználó van. Egyfelől ott van a relatíve könnyen hozzáférhető és őrült mennyiségben gyártott metamfetamin, amely egy végtelenül erős anyag, segítségével napokon keresztül ébren tudunk maradni. Másrészt a kormánynak is erősen köze van a jelenséghez, ez pedig az olyan gyógyszereknek köszönhető, mint a Ritalin vagy az Adderall. Ezeket többnyire figyelemzavaros gyerekeknek vagy serdülőknek írják fel, de hamar elterjedt a gyógyszerre nem szorulók között is, és végtelenül olcsón és könnyen fellelhető.

Ezért aztán rengeteg egyetemista és a versenyszférában dolgozó használta az amfetaminok valamelyik verzióját. Tanuláshoz, vizsgákhoz, munkához, bármihez, amit minél kevesebb alvással és minél több koncentrációval kell elvégezni.

Most azonban úgy tűnik, kezd lassan megbomlani az amfetaminok egyeduralma. A Szilícium-völgy híres arról, hogy a technológiai újítások mellett a trendek is itt kezdődnek. Legyen szó akár arról, hogy mit használnak a túlhajszolt emberek saját maguk felpörgetésére.

Egy fontos különbség azonban egyértelműen van. A speed mindig is komoly negatív hatásokkal rendelkezett, mint például a használat felfüggesztése utáni depresszió, dekoncentráció és letargia. De hosszabb távon komoly neurológiai, szív- és érrendszeri problémákat is okozhat a túlzott használat. Nem mellesleg sokszor társul hozzá egy attitűd. És itt jön a képbe az LSD.

Az “újítás” az, hogy mikrodózisokat használnak fel: ez a legalsó határa annak, amit éppen megérzünk. Így aztán nem az történik, mint a filmekben, hogy mindent színpompában és torzul látunk, alig valami kapcsolattal a külvilággal. Egyszerűen növeli a kreativitást, könnyebben jönnek a gondolatok és jobban tudunk koncentrálni. Mindemellett – ahogy a témáról könyvet író James Fadiman fogalmazott – a felhasználók

“egyszerűen jobban élik az életüket.”

Elmondása szerint sokan például elkezdenek egészségesebben táplálkozni vagy közelebb kerülnek önmagukhoz, esetleg elkezdenek rendszeresen meditálni.

“Az emberek azt mondják, hogy jobban érzik magukat” – mondta el Fadiman.  “Egy kicsit kedvesebbek lesznek, még a gyerekeikkel is jobban bánnak.”

Persze egyelőre nincs rendes kutatás a mikrodózisos felhasználásról, de elvitathatatlan, hogy az LSD (a hozzá hasonló pszichoaktív szerekkel együtt) mindig is különleges helyet foglalt el a “kábítószereknek” nevezett anyagok között. Használták már terápiás célokra, ahol komoly eredményeket értek el egészen addig, míg a rekreációs használat miatt tiltólistára nem került. Az ilyesfajta kutatások az elmúlt években éledtek újjá, és bár gyerekcipőben járnak, az már most egyértelmű, hogy az LSD óriási potenciállal kecsegtet mind a pszichoterápián, mind az általános felhasználáson belül.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez