Robbantás, tűzharc Kabulban: Véget ért a nyugalom

Az afgán biztonsági erők szombatra virradóra tíz órás tűzharcot követően végeztek egy kabuli vendégház támadóival, a spanyol követség közelében – közölték a hatóságok.

Tálib lázadók gépkocsiba rejtett pokolgéppel indították támadásukat még pénteken. A robbantást követően tűzharc bontakozott ki a főváros Serpur nevű kerületében. Legalább tízen –
két spanyol állampolgár, négy afgán rendőr és négy támadó – meghaltak, és tízen megsebesültek – közölték a helyi források.
A kabuli rendőrség szóvivője elmondta, hogy 47 afgánt és külföldit sikerült kimenekíteni a környező épületekből, amelyekben az emberek rekedtek miután a vendégház körüli térséget a biztonsági erők lezárták.

Nemzetközi biztonsági tanácsadók kezdetben úgy tudták, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza lehet a Serpur kerületben, ahol számos külföldi követség és kormányzati épület is van.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök viszont cáfolta, hogy a külképviselet ellen irányult volna a támadás, a lázadók a nagykövetségtől független, vendégházként működő egyik szomszédos épületbe rontottak be.
A spanyol belügyminisztlrium közölte, hogy az életét vesztő mindkét spanyol állampolgár rendőr volt. A támadás elkövetőjeként a tálib szélsőségesek jelentkeztek.
A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak az afgán fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez