Krokodilkönnyek: Tízezer hondurasi hüllő halhat éhen az USA szankciói miatt

Hondurasban hét pumát és több, mint tízezer krokodilt fenyeget az éhhalál veszélye, miután az Egyesült Államok októberben embargó alá helyezte a jószágok otthonául szolgáló farm tulajdonosának, az ország volt alelnökének, a multimilliomos Jaime Rosenthalnak észak-amerikai bankokban őrzött vagyonát.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint a 29 hektáros Rosenthal-birtok tízezer krokodilja novemberben már 40 napja éhezett, mivel a farm tulajdonosa október óta nem vásárolt élelmet az állatok számára. A gondozók elmondták, a hüllők kosztjának finanszírozásával már jóval Rosenthal jogi kálváriája előtt is akadtak gondok, aminek következtében csaknem 400 krokodil halt éhen a farmon. Szintén komoly veszély fenyegeti a magánállatkert négy hím és három nőstény pumáját is.

A vállalkozást üzemeltető 79 éves mágnás számláit még októberben zárolta az USA pénzügyminisztériuma, mivel a prominens hondurasi vállalatóriás, a Grupo Continental tulajdonosát, fiát és unokaöccsét pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítja Washington.

“A Grupo Continental krokodilfarmja még 1989-ben, 340 állattal kezdte meg működését, a jószágokat pedig a jótékony hondurasi állam adományozta a rászoruló egykori alelnöknek és pénzembernek.”

Az állatok egyik gondozója, Antoni Mejía arra hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy amennyiben a hatóságok nem találnak megoldást a krokodil kolónia élelmezésére, úgy a jószágok tömeges pusztulásával is lehet számolni. A hondurasi közvélemény megnyugtatására Mejía azt is elmondta, hogy a birtok legnagyobb, Joche névre hallgató, ötméteres krokodilja szorult helyzete ellenére is jól van.

Ha lehet hinni Mejíának, az USA pénzmosási vádjai talán nem is annyira alaptalanok, mivel a férfi szerint, annak ellenére, hogy a krokodilfarmon az állatokat bőrükért és húsukért tenyésztették, a vállalkozás 21 éves pályafutása során csupán két üzletet bonyolított.

A dolgozók egy része fizetés hiányában mára szétszéledt, azonban Mejía és társai továbbra is bíznak abban, hogy a hondurasi természetvédelmi hatóságok vagy valamelyik helyi állatkert magára vállalja majd az árván maradt hüllők gondozását.

A Rosenthal-birtokon tenyésztett hegyesorrú krokodilok (Crocodylus acutus) természetes élőhelyükön az egytonnás testsúlyt, a hatméteres testhosszt, és akár a 150 éves életkort is elérhetik. A fogságban és kereskedelmi célból tenyésztett hüllők életciklusa jóval zaklatottabb és rövidebb, mint szabadon élő fajtársaiké. A krokodilfarmokon a tojásokat inkubátorokban keltetik és az intenzív tenyésztési technológiák jóvoltából az állatok hamarabb érik el a vágóérett kort. A jószágok bőre egyébként igen keresett portéka, hiszen még egy olcsón szerzett krokodilbőr táska is legalább 3-500 dollárt kóstál, attól függően, hogy milyen márkanevet biggyeszt rá a gyártó.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez