Utcára kerülnek a válság miatt a krokodilok

Senki és semmi nem menekül a gazdasági válság elől Oroszországban, még a krokodilok sem. Az Orosz Állami Cirkuszvállalat munkatársainak 30 százalékától válik meg, a takarékossági intézkedés az állatállományt is érinti.

„49 krokodilunk van, de közülük csak egyről tudom, hogy fellép a porondon” – nyilatkozta Vagyim Gaglojev az Orosz Állami Cirkuszvállalat (Roszgoszcirk) vezérigazgatója a The Siberian Times-nak. A kétezres állatállományból “sokan” elveszíthetik munkájukat, ezenkívül az adminisztratív munkatársak 50, a szereplők 10-20 százalékát bocsájtják el.

A munka nélkül maradt állatok további sorsáról annyit lehet tudni, hogy vagy állatkertekbe, vagy egyéb utazó cirkuszokba kerülnek majd. Azt viszont Gaglojev kikötötte: „Senki sem fog krokodiltáskát készíteni. Mi civilizált világban élünk, akárcsak a krokodilok.”

Fontos szerepet tölt be a cirkusz az orosz kultúrában, a kezdetek a 20. század elejére nyúlnak vissza. A cirkuszok 1919-es államosítása után egyetlen szervezetbe tömörültek. A Roszgoszcirk 33 cirkusza és 42 bemutatóterme ma már évi 22 millió dolláros bevételt termel. Állami intézményként azonban a többiekhez hasonlóan szenved a működési gondok és a szűkös támogatás miatt.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez