Amerikában keresnek menedéket az orosz melegek

Jelentősen nőtt az Egyesült Államoktól menedéket kérő oroszok száma az elmúlt két évben. A jelenséget részben az oroszországi melegek helyzetének romlásával magyarázzák a jogászok.

Összesen 969 orosz állampolgár folyamodott menedékért az Egyesült Államokban idén szeptember végéig. Az amerikai hatóságok adatai szerint az 34 százalékkal több, mint 2012-ben. Bár a statisztikák nem tartalmazzák az okokat, a menedékkérők és a bevándorlással foglalkozó ügyvédek egy tavaly aláírt törvénnyel hozzák összefüggésbe az orosz melegek kivándorlását.

A nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját tiltó törvény az orosz vezetés szerint a gyermekek érdekeit szolgálja. A nyugati kormányok és jogvédőszervezetek azonban a homoszexuálisokkal szembeni diszkriminációt látják benne.
„Oroszországban egyre türelmetlenebbek a melegek és látják, hogy ott számukra nincs jövő. Szóval eljönnek” – nyilatkozta a 24 éves Anatolij Kazakov a Szabad Európa Rádiónak, aki a hónap elején kapta meg a menedéket az Egyesült Államoktól.

A hírportálnak a new yorki Immigration Equality jogvédőszervezet elmagyarázta, alapvetően két csoportra lehet osztani a menedéket kérő melegeket. Kevesebben vannak az úgynevezett LGBT családok, akik félnek elveszíteni gyermekeiket. Náluk jóval többen vannak a 30 évnél fiatalabb homoszexuálisok, akik a nagyon is lehetséges fizikai bántalmazások és megaláztatások miatt aggódnak. Az elmúlt években nem egy esetet mutatott be a sajtó, amikor különböző csoportok, szkínhedek inzultáltak, vagy megvertek melegeket.

A jelenséget, hogy egyre többen orosz állampolgár kér menedéket, az amerikai jogvédő szervezetek is érzik. Az Immigration Equality jelenleg 43 kérelmen dolgozik. A virginiai Spectrum Human Rights csoport hasonlóügyeinek száma megduplázódott tavaly.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez