Új ország Afrika térképén?

Bár az új alkotmányról, a megbékélésről alig pár napja szavaztak a Közép-Afrikai Köztársaságban, és az ENSZ nagy sikernek értékelte, hogy alig pár incidens történt, most úgy tűnik, mégsincs vége a békétlenségnek. A lázadó muszlim milícia saját államot kiáltott ki az ország északi részén.

A +köztársaság+ “elnöke” Noureddine Adam, a Séléka egyik vezetője lett. Először persze csak “autonómiát” követelnek, aztán lépnének a függetlenség felé. Kaga-Bandoro és környéke Noureddine Adam csapatai erősségének számít.

A kormány elítélte a lázadóvezér nyilatkozatát, és arra kérte a nemzetközi közösséget és az országban állomásozó külföldi békefenntartókat, hogy “tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy semlegesítsék az ezen terroristák” jelentette veszélyt.

A lépésre néhány nappal az ország új alkotmányáról rendezett népszavazás megkezdése után, illetve másfél héttel a tervezett parlamenti- és elnökválasztás előtt került sor. A voksolások célja a politikai és belbiztonsági helyzet stabilizálása a 2013 eleje óta káoszban és erőszakban őrlődő országban.

Noureddine Adam elítélte a választásokat, és azok elhalasztására szólított fel. Az általa uralt területeken aktivisták szerint fenyegetésekkel akadályozták a hétvégén kezdődött népszavazás lebonyolítását. A Közép-afrikai Köztársaságban azóta uralkodnak kaotikus állapotok, hogy a Séléka 2013 márciusában megdöntötte a keresztény Francois Bozizé hatalmát, majd véres összetűzések robbantak ki a Séléka fegyveresei és a keresztények, mindenekelőtt az anti-Balaka milícia tagjai között. A harcokban mintegy ötezer ember vesztette életét. Körülbelül 460 ezren menekültek a szomszédos Kamerunba, Csádba és Kongóba a belharcok elől, és hasonló számban vannak az országban belső menekültek.

A hasonló “függetlenségi” törekvések az utóbbi évtizedekben gyakran sikertelenek maradtak Afrikában – a Maliban kikiálltott Azawadot, ahol tuaregek alakítottak volna független iszlamista államot, afrikai és francia katonák verték le. Eritrea és Dél-Szudán viszont hosszú fegyveres harc után elérte függetlenségét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez