Földi pokol: légitámadás egy üzemanyagpiac ellen

Légitámadás ért egy üzemanyagpiacot kedden Szíriában, harmincöten meghaltak vagy megsérültek, és megsemmisült több tartálykocsi – közölte két ellenzéki megfigyelőcsoport.

A piac ugyan mérsékelt ideológiájú felkelők kezén van, mégis főleg olyan dízelolaj árusító helye, amely az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet uralta területekről származik.

Úgy tudni, hogy a támadást orosz harci repülők hajtották végre. A piac Máret-al-Nászan faluban van, Szíria északi részén. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az Iszlám Állammal több felkelőcsoport is harcban áll, mégis kereskedik velük: olajért zöldséget, gyümölcsöt ad.

Mindazonáltal az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet vezetője, Rami Abdrurrahman azt mondta, hogy a keddi légitámadás a piac ellen az Iszlám Állam elleni hadjárat része volt.

Mind Oroszország, mind pedig az Egyesült Államok vezette koalíció harci repülői már több száz olyan tartálykocsit semmisítettek meg, amelyek az Iszlám Állam olajmezőiről, Szíria keleti részéről szállítják az energiahordozót az ország más területeire. Emellett olajipari létesítményeket is támadnak. A céljuk csapást mérni az Iszlám Állam legfőbb jövedelemforrására, az olajiparra.

A dízelolaj kereslete egyre élénkebb Szíria északi részén a tél miatt. Sokan fűtenek ezzel az energiahordozóval, amelynek kínálata a légicsapások miatt zsugorodik, ára pedig ezzel összefüggésben meredeken emelkedik.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez