Össze sem állt, máris szakadozik a terrorellenes iszlám koalíció

Pakisztánban meglepődtek, amikor megtudták: az ország is benne van abban a 34 tagú iszlám szövetségben, amely egy emberként venné fel a harcot a terrorizmussal.

A Szaúd-Arábia által és vezetésével bejelentett koalíciónak az volna a küldetése, hogy legyőzze az iszlamistákat, főként Szíriában, Irakban, Líbiában, Egyiptomban és Afganisztánban. De egy icike-picike gond van: néhány országot nem értesítettek előre arról, hogy részt vesz benne. Például Pakisztánt – írja a Dawn című lap.

Az újság szerint az ország külügyminisztere, Aizaz Chaudhry ugyancsak meglepődött, amikor a világsajtóból értesült erről. Kénytelen volt utánaérdeklődni Rijádban, hogy is van ez. Iszlamabad még mindig a részletek tisztázására vár, addig nem tudja eldöntni, hogy tényleg csatlakozzon-e.

Szaúd-Arábia úgy tervezi, hogy operációs központot állít fel Rijádban, és az irányításával a szövetség minden szélsőséges csoportot célba venne, annak doktrínájától függyetlenül. A királyság térségbeli riválisai, Szíria, Irak és Irán eleve kimaradtak az elképzelésből.

Indonézia és Malajzia viszont nem, ugyanakkor a két ország vezetőit is meglepte a lépés. Dzsakartában még nem tudják, hogy tényleg csatlakozzanak-e, Kuala Lumpurban pedig azt mondja a külügyminiszter, hogy csak két nappal a bejelentés előtt közölte vele az elképzeléseket a szaúdi védelmi tárca.

Mindeközben Libanonban a külügy és a kormányfő egymással vitáznak arról, hogy mitévők legyenek. A Daily Star szerint a diplomaták mit sem tudtak a koalíció létrehozásáról, míg Tammam Salam miniszterelnök azt állítja, hogy ő igen.

Szóval a start nem túl fényes. Reménykedjünk abban, hogy a folytatás jobb lesz.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez