A háború folytatódik

Eredmény nélkül zárultak a jemeni konfliktusról Svájcban tartott béketárgyalások vasárnap, miközben az országban a névleges fegyverszünet ellenére a hét végén is heves harcok folytak.

A tárgyalások Svájc északi részén, a Macolin nevű üdülőfaluban egy szállodában zajlottak a nemzetközi közösség támogatását élvező kormány és a húszi felkelők képviselői között, zárt ajtók mögött és szigorú biztonsági intézkedések mellett. A Reuters hírügynökség a jemeni kormánydelegáció köreiből úgy értesült, hogy január 14-én Etiópiában felújítják az egyeztetéseket. Egyelőre nem tudni, hogy a tűzszünet megújításáról egyetértésre jutottak-e a felek. Elemzők szerint a svájci egyeztetések jelentették eddig a legnagyobb esélyt arra, hogy véget érjen a kilenc hónapja tartó erőszak Jemenben. A felek között a szárazföldi harcokban hónapok óta patthelyzet uralkodik, miközben erősödik a mindkét oldalt fenyegető Iszlám Állam dzsihadista szervezet.

A szárazföldi harcok és a kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezetésével alakult nemzetközi koalíció légicsapásai a hét végén is folytatódtak annak ellenére, hogy formálisan kedden tűzszünet lépett életbe. Jemeni katonai források és szemtanúk beszámolói szerint az elmúlt három nap alatt közel nyolcvanan haltak meg az összecsapásokban a szaúdi határhoz közeli Haddzsa tartományban. Az ENSZ adatai szerint március, vagyis a szaúdi vezetésű katonai beavatkozás kezdete és a harcok kiéleződése óta közel hatezer halálos áldozatot követelt a jemeni polgárháború.

A jemeni kormány a szaúdi vezetésű, az Egyesült Államok támogatását is élvező koalíció a húsziknak nevezett, a volt jemeni elnökkel szövetséges és Irán által támogatott felkelők ellen harcol. Az országban eluralkodott káoszt az al-Kaida helyi csoportjai és az Iszlám Állam terrorszervezet is felhasználta területszerzésre és befolyása kiszélesítésére.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez