Könnygázt vetett be a rendőrség

Több százan tüntettek Isztambulban a délkelet-törökországi katonai műveletek és az azzal járó, több városra elrendelt kijárási tilalom ellen. A török rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetés feloszlatásakor.

A török rendőrség könnygázt vetett be Isztambulban, hogy feloszlassa az ország délkeleti részében folyó biztonsági művelet és a több várost sújtó kijárási tilalmak ellen tiltakozó több száz fős tüntetést. A helyszín az ellenzéki megmozdulásokról ismert Taksim tér és az Istiklal Caddesi bevásárló utca volt.

A rohamrendőrök a mellékutcákba kergették a tiltakozókat, félrelökve a sétálókat és turistákat – írta a Reuters.

A katonai akciókat elítélő tüntetők gyilkosnak nevezték Recep Tayyip Erdogan államfőt.Több tüntetőt letartóztattak, az üzletek pedig bezártak.

Hétfő óta tart a hadművelet

A török hadsereg hétfőn nagyszabású hadműveletet kezdett a főleg kurdok lakta délkeleti országrészben. Recep Tayyip Erdogan államfő közölte, hogy a hadsereg fellépése addig tart, amíg meg nem tisztítja a térséget a Kurdisztáni Munkáspárt fegyvereseitől.

A Kurdisztáni Munkáspártot nem csak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Az összecsapások miatt az utóbbi hónapokban mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

(Fotó:news.vice.com)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez