Erdogan oszmánkori díszlettel fogadta Abbászt

Tetőtől talpig páncéllal beborított és aranysisakot viselő lándzsás katonák álltak a lépcsőkön, amikor Mahmúd Abbász palesztin elnök Recep Tayyip Erdogan államfővel találkozott Ankarában az új elnöki palotában, ahol szimbólumokból sem volt hiány.

Január 12-én Mahmúd Abbász palesztin elnök Törökországban utazott, ahol találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel az októberben átadott, 1150 szobás Ak Saray elnöki palotájában. Nem maga a találkozó, hanem annak körülményei váltottak ki hatalmas visszhangot az interneten és a sajtóban.

A palesztin elnök ugyanis úgy érezhette, hogy az elnöki palotában egy valóságos történelmi kosztümös drámába csöppent. Tizenhat török katonával, akik a török történelem tizenhat birodalmát reprezentálták a Hun Birodalomtól (!) kezdve egészen az Oszmán-Török Birodalomig.

Az internet valósággal felrobbant a képek láttán, melyekben Erdogan birodalmi ambícióit és egyfajta nyomásgyakorlást láttak. „Most már nem kell több bizonyíték arra, hogy Erdogan szultánnak képzeli magát” – írta ki egy török felhasználó a Twitterre. Egy másik arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők is oszmánkori ruhákban voltak, ami szintén arra utal, hogy milyen szerepet szánnak nekik Törökországban. Az egyik újságíró pedig megjegyezte, hogy “Már forgatják az Éjszaka a múzeumban 4-et, Ben Stiller helyett egy speciális vendéggel”.

Ráadásul az orosz RT szerint Erdogan beszéde is szokatlan volt. A török államfő ugyanis mindjárt a Charlie Hebdo  elleni támadás következményeivel kezdte, azzal, hogy nőtt az iszlámellenesség a nyugat-európai országokban. Kijelentette ,hogy “muszlimként soha nem vettünk részt terrorista mészárlásokban. Ezen hazugságok mögött a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és az iszlamofóbia áll”. Bírálta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelenlétét is a megemlékezésen. „Netanjahu részt vett Párizsban a terrorizmus elleni tömegdemonstráción, ahol integetett is a résztvevőknek és a sajtónak. Hogy néz ki, hogy valaki, aki állami szintű terrorizmust folytat, és 2500 embert mészárolt le Gázában, most Európában van és integet?”  

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez