Török katonákat robbantottak fel kurd felkelők

Kurd felkelők felrobbantottak két török katonai járművet Törökország délkeleti részén, megölve több katonát. A hírt a török elnök, Recep Tayyip Erdogan jelentette be vasárnap egy tévéinterjúban, Ahmed Davutoglu miniszterelnök pedig rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.

Erdogan elmondása szerint a két jármű aknákra hajtott, amelyeket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei telepítettek. A robbanásokban több katona is életét vesztette, de hogy pontosan hány, azt nem mondta meg. A kurd felkelők nyilatkozatukban 15 török katona halálát tudatták. Akciójukat egy katonai járműoszlop elleni szabotázsként említik.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az adatot egyelőre nem sikerült ellenőrizni. A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után, a július 20-i suruci merényletet követően után újultak ki az összecsapások.

Az Iszlám Állam szervezetének számlájára írt terrorakció kapcsán a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők ellen. A török légierő válaszul július 24. óta légicsapások sorozatát méri a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez