Lőttek az oroszok a békének Damaszkuszban?

A tervekkel ellentétben egyelőre nem hagyja el a szíriai főváros, Damaszkusz egyik déli negyedét az ott harcoló mintegy kétezer iszlamista fegyveres lázadó, miután az erről szóló, az ENSZ égisze alatt megkötött egyezség egy felkelőparancsnok lebombázása miatt meghiúsulni látszik – jelentették megfigyelők szombaton.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet és a szíriai rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez köthető al-Manar televíziós csatorna is arról számolt be, hogy a szombatra tervezett evakuációra nem kerül sor, és a harcosokért és családtagjaikért érkezett buszok üresen fordultak vissza. A jelentések szerint az elvonulást egyelőre „elhalasztották”, de nem tudni, mikorra.

Az előző napokban kötött megállapodás szerint a lázadóknak szabad elvonulást biztosítana a szíriai vezetés, cserébe átadnák nehézfegyverzetüket a szíriai hadseregnek és feladnák a Damaszkusz központjától mindössze négy kilométerre fekvő, stratégiailag fontos területet, amely eddig a kezükön volt.

A felkelőparancsnok halála után

Az al-Manar jelentése szerint az egyezség azért hiúsult meg, mert pénteken légicsapás végzett Zahrán Allússal, a legerősebb Damaszkusz környéki felkelőcsoport, a Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadsereg) vezetőjével, valamint a Dzsais és több más milícia számos más magas rangú tagjával. Az OSDH arról számolt be, hogy az iszlamista harcosokat elszállító buszok az Allús csoportja által ellenőrzött területeken haladtak volna keresztül, de a felkelőparancsnok halála után nem világos, hogy továbbra is biztosítható lenne-e a szabad elvonulás.

Előző napi beszámolók szerint az elszállítandó fegyveresek között az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front tagjai is vannak. Őket a tervek szerint Rakkába, az IÁ kvázi székhelyére szállították volna a felkelők által ellenőrzött területeken keresztül. Allús csoportja az Iszlám Állam ellenségének számít a szíriai konfliktusban, s az evakuációról szóló beszámolók alapján nem világos, hogy miért biztosította volna a dzsihadisták szabad elvonulását.

Útvonalak fokozatos elzárása

Damaszkusz déli része évek óta felkelők kezén van, a kormányerők az utánpótlási útvonalak fokozatos elzárásával, valamint az élelmiszerek és humanitárius segélyek áramlásának elvágásával késztették megadásra a fegyvereseket.

Az utóbbi időben nemzetközi közvetítés mellett több hasonló megállapodást is sikeresen végrehajtottak Szíriában. A közép-szíriai Homsz városából az ENSZ égisze alatt született egyezség értelmében nemrég kivonultak a felkelők, míg Irán és Törökország közvetítésével korábban a libanoni határon fekvő Zabadániban, illetve Idlíb tartomány két falujában sikerült leállítani a harcokat.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez