Roháni: A mi feladatunk, hogy javítsunk az iszlámról kialakult képen

Az ország vallási vezetőinek, politikusainak részvételével összeült Teheránban december 27-29 között az iszlámon belüli, vallási irányzatok közös fellépését szorgalmazó iszlám csúcs. 

A megnyitót Roháni elnök tartotta, aki az iszlám jelenkori helyzetét Badr-hoz hasonlította. Ez volt az a történelmi csata az iszlám történelmében, amikor a muszlimok a jelentős túlerővel szemben, hitük és az ügy melletti egységes kiállásuk miatt győzelmet arattak.

A nyitó konferenciát bizottsági ülések követték. A külügyi bizottság elemezte az iszlám világ jelenlegi helyzetét, és elhatárolódott azoktól a szélsőséges irányzatoktól, melyek ma a világot félelemben tartják.

A külügyi bizottság munkáját Abdullah Muhaqaq (Afganisztán elnökének tanácsadója), Sejk Naim Kaszim (a Hezbollah főtitkár-helyettese), Dr. Ali Akbar  Velayati (az iráni iszlám forradalom vezetőjének nemzetközi tanácsadója) és Dr. Ahmed Badruddin Hasszun (Sziria Nagymuftija) vezette. Az ülésen részt vett Szaid Omar Hakim, az iraki iszlám főtanács elnöke is.

A felszólalók elemezték az Iszlám Állam tevékenységét, és összefogást hirdettek az egész világot terrorizáló szervezet felszámolása érdekében.

Tegnap az iszlám csúcs további bizottsági ülésekkel folytatódott. Az egyik bizottság a muszlim kereskedők és gazdasági szakemberek bizottsága volt, melyre az OIC számos országából érkeztek befolyásos gazdasági tényezők (OIC= Iszlám Együttműködés Szervezete, az ENSZ után a világ második legnagyobb nemzetközi intézménye). Szaúd Arábiából is jöttek. A választmány dr. Karbasit, az Islamic Chamber Research & information Center elnökét bízta meg a gazdasági bizottság vezetésével. Ő az a személy, akinek a látogatását várjuk február elején Ausztriába és Magyarországra. Dr. Karbasi egy állandó főtitkárságot fog felállítani az OIC-belüli gazdasági koordinációra.

Karbasi beszédében utalt a HALAL kiemelt jelentőségére és célzott arra, hogy ennek rendszerbe állítása folyamatban van Európában is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez