Nyomkövetőt kapnak a kóbor kutyák Iránban

Iránban, főleg a főváros környékén, rengeteg kóbor kutya kószál, amik falkába verődve komoly problémákat okoztak a helyieknek. Az iráni hatóságok most egy olyan projektbe kezdtek bele, ami során GPS-jeladókat ültetnek be az állatokba, hogy figyelemmel kövessék a mozgásukat.

A „kutyamentő” projekt még a múlt héten vette kezdetét az iráni ország Darakeh nevű részében. Az iráni IRNA hírügynökség szerint mintegy 3000 kutyába ültették be a GPS-chippeket, s így majd nyomon követhetőek lesznek a hatóságok számára.

Az oltás előtt a teheráni hatóságok konzultáltak a helyi állatvédő ügynökségekkel. A chipeket azért ültették bele az állatokba, mert egyre többször fordult elő, hogy a fővároson kívül élő kóbor kutyák csoportosan, falkákba verődve járnak ételt keresni a lakott területeken. Nem volt ritka, amikor csoportosan rátámadták a magányos sétáló emberekre, gyakran súlyos sérüléséket okozva. Ezt követően a dühös rokonok és szomszédok „bosszúhadjáratot” indítottak az állatok ellen, vagyis megölték a kutyákat.

Az állatvédő ügynökségek szerint mostantól a GPS-jeladóknak köszönhetően majd nyomon tudják követni a falkák mozgásait. Amikor pedig ismét lakott terület közelében van egy nagyobb falka, akkor a hatóságok kimennek a helyszínre és elejét veszik egy esetleges támadásnak. „Ezzel inkább az állatokat védjük és célunk az, hogy az iráni társadalomban is létrejöjjön egyfajta kutyabarát mentalitás” – magyarázta az iráni sajtónak az egyik aktivista, mivel szerinte a „kutyák igencsak veszélyeztetett helyzetbe vannak a perzsa országban”.

Iránban ugyanis a városi kutyatartást „nyugati importnak” tartják és a konzervatívok szerint mivel a kutyák „tisztátalan” állatnak számít, ezért nem lehet a lakásban tartani. Sőt az egész perzsa országban tilos kutyát sétáltatni vagy gépjárműben utaztatni. Novemberben a konzervatív képviselők egy olyan törvénytervezetet nyújtottak be a bírságon, miszerint komoly pénzbírságot vagy 74 korbácsütést kaphat az, aki megszegi ezt az előírást.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez