Egy kivégzés hullámai – megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét

Ottani idő szerint éjfél után támadás érte Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét és meshedi konzulátusát – jelentette az Al-Arabiya televízió. Az előzmény az ismert síita hitszónok, Nimr al-Nimr kivégzése.

Lángokban álló épület, összetört bútorok – ez látható a képeken, amelyeket a tüntetők feltöltöttek a közösségi médiaoldalakra iráni idő szerint vasárnap hajnalban. A dühös emberek betörtek a nagykövetségre, és gyújtogatni kezdtek. Az iráni külügy közleményben szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák tiszteletben a diplomáciai épületeket, miután a rendőrök szétkergették a külképviseletet megrohamozó demonstrálókat.

teh3

Néhány órával a támadás előtt a forradalmi gárdistákhoz kapcsolódó Baszidzs diákmilícia tagjai Szaúd-Arábia meshedi konzulátusa előtt tiltakoztak, amiért a királyságban szombaton kivégezték Nimr al-Nimr síita hitszónokot. Ők is megpróbáltak gyújtogatni, jelentette weboldalán az irani hírügynökség.

teh2

A Szaúd-Arábiában szombaton terrorvádakkal kivégzett 47 ember között ott volt Fares al-Shuwail, az al-Kaida magasrangú tagja is. De a legnagyobb visszhangot Nimr al-Nimr kivégzése váltotta ki. A síita Irán, Szaúd-Arábia legfőbb térségbeli riválisa már korábban arra figyelmeztette Rijádot, hogy “sokba fog kerülni” neki, ha végrehajtja rajta a halálos ítéletet. Az iráni vezetők egymás után ítélték el a kivégzést, az ország legfőbb vezetője, Hámenei ajatollah weboldalára olyan képet töltött fel, amely azt sugallta, hogy a kivégzés az Iszlám Állam akcióihoz mérhető. De tüntetések voltak Szaúd-Arábia síiták lakta keleti tartományában, Libanonban, Bahreinben, Irakban és más közel-keleti országok síita közösségeiben is, sőt még Pakisztánban és Kasmírban is. A szaúdi Qatifban a BBC szerint azt kiabálták a tüntetők, hogy “a nép a rezsim bukását akarja”, és “le az al-Szaud családdal”. Hasonló követelések a 2011-es Arab Tavasz idején hangzottak el a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez