Vörös, zöld és krém: nem fehér ruhát viselnek az ázsiai menyasszonyok a nagy napon

Bár sokaknak az év legeseménytelenebb hónapja a január, másoknak az egyik legizgalmasabb. Ők a hamarosan házasodni készülő menyasszonyok. Az esküvői vásárokon ők már a nagy napot, de mindenekelőtt az akkor viselt ruhát tervezgetik. A fehér ilyenkor szinte megkerülhetetlen – Nyugaton. Na de milyen színűek az ázsiai menyasszonyi ruhák?

A modernkori Nyugat fehér-kultuszát Viktória királynő 1840-ben viselt esküvői ruhája alapozta meg, írja a BuzzFeed. Hogy bemutassa: a fehéren túl is van élet, öt ázsiai ország menyasszonyi ruháiról készített videót a népszerű amerikai hírportál. A hagyományosabb és az azok alapján készült modernebb változatokat egy nap alatt már több mint félmillióan látták.

A selyem elengedhetetlen része a thai esküvői ruhának. A thai népviselet legfontosabb alapanyagát az 1960-1970-es években hozta újra divatba Szirikit királyné, akit alattvalói a világ legjobban öltözött asszonyának tartottak. A félvállasan körbe tekert ruhát általában pasztell és krémszínekben viselik a nagy napon.

A videó legaprólékosabb darabja a mostanában csak politikai nehézségei és menekültjei miatt szóba kerülő Afganisztáné. Az egykori Selyemút mentén fekvő ország számtalan közel-keleti és ázsiai néppel került kapcsolatba az idők során. Így érthető, miért viselnek annyira színes és túldíszített ruhát a menyasszonyok. A fehérrel szemben náluk a zöld a kikerülhetetlen, amely a Paradicsomot jelképezi az iszlám hagyományban.

A vietnámi arák azon kevesek közé tartoznak a világon, akik nadrágot húznak az esküvőn. A hagyományosnak számító kalappal és tunikaszerű felsővel kiegészített öltözéket az uralkodócsalád hölgy tagjai hozták divatba 1800 és 1945 között. Ők azért választják a vöröset, mert hitük szerint az szerencsét hoz az ifjú párnak.

A hihetetlenül gazdagon díszített, vörös selyemből készült indiai menyasszonyi ruhát ötezer évvel ezelőttre, az Indus-völgyi civilizáció időszakára datálják. A blúzból, szoknyából és sálból álló szettet fejdísz és henna egészíti ki. A hindu hagyomány részét képező testfestés a mai menyasszonyok előkészületeiből sem hiányzik.

Korea kettészakadása előtt a fejdíszből, az ingszerű felsőrészből és a magas derekú, bő szoknyából álló hanbok volt a hagyományos menyasszonyi viselet. A színek lehetővé tették, hogy ne készülhessen két tökéletesen egyforma ruha. Az egyes színek ugyanis meghatározott jelentőséggel bírtak, a társadalmi státusznak és az életkornak megfelelően nem is viselhetett bárki bármit. Ezt a változatosságot fehérre és aranyra egyszerűsítették a modern változatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez