Munkába áll az első ortodox rabbinő

A legtöbb vallási közösséghez hasonlóan a zsidóra is igaz, megőrzésében és mindennapi feladatai ellátásában komoly szerepet játszanak a nők. Az évezredes gyakorlat azonban már-már kínosan ügyelt arra, nehogy túl magasra hágjanak a nők a ranglétrán. Ennek ellenére most mégis csak hivatalba lép az első női ortodox rabbi.

Nagy fába vágta fejszéjét a New York-i Yeshivat Maharat 2009-es megalakulásakor. Az iskola elhatározta: arra képez nőket, hogy vezető pozíciókat vállalhassanak az ortodox zsidó közösségekben. Bár gyakorlatilag női rabbik lesznek a tanítványokból, nem ezt a titulust, hanem más, női lelki vezetőt jelentő elnevezést (maharat, rabba) használtak – eddig.

A Yeshivat Maharat szabályai szerint minden végzős maga választja meg titulusát. A tanulmányait nyáron befejező Lila Kagedan a rabbi mellett döntött, hogy leendő közössége tagjai számára egyértelműsítse, ki is ő valójában – magyarázta a 35 éves kanadai nő a The Jewish Chronicle online kiadásának.

Az eset miatt azután támadt igazán nagy felháborodás, hogy egy amerikai zsinagógában munkába is állt az első női ortodox rabbi. Hogy pontosan melyikben, azt az új alkalmazott nem nevezte meg. Leghangosabban az Egyesült Államok első számú ortodox csoportja, az Amerikai Rabbinikus Tanács tiltakozik. Ők ugyanis ősszel hivatalosan is kimondták a női rabbik kinevezését és alkalmazását tiltó elvet. Bár a jobboldali ortodox zsidó hírportálok gúnyosan számolnak be a hírről, rengeteg gratulációt is kap Kagedan.

Ha más ágazatoknál szabadon, bántások nélkül használhatná a rabbi titulust, miért ragaszkodik az ortodoxokhoz? – kérdezte Kagedant az Ottawa Jewish Bulletin. Az eredetileg orvosetikus női rabbi erre azt válaszolta, hogy az ortodoxiában nevelkedett, és hű marad annak tanításaihoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez