Egy orosz, egy japán, egy amerikai – új lakók a Nemzetközi Űrállomáson

Csaknem kéthónapos késéssel csütörtökön három űrhajós érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, amelyen a tervek szerint 163 napot tartózkodnak majd.

Oleg Kononenko orosz, Kimija Jui japán és Kjell Lindgren amerikai asztronauta egy Szojuz-TMA-17M típusú űrhajóval helyi idő szerint csütörtök hajnalban (magyar idő szerint szerda este 10 órakor) indult el az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból a Roszkoszmosz orosz űrhivatal közlése szerint.

Az űrhajó mintegy hatórás repülés után érte el az emberiség legtávolabbi, a világűrben létesített előretolt állását mintegy 400 kilométerre a Föld felett. Szojuz-TMA-17M fennakadás nélkül dokkolt az űrállomáshoz, ahol három kozmonauta, Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz, valamint Scott Kelly amerikai űrhajós üdvözölte az érkezőket. Kornyijenko és Kelly már több mint négy hónapja az ISS lakója, küldetésük csaknem egy évre szól.

Lindgren és Jui újoncok az űrben. Jui korábban egy sajtókonferencián elmondta, hogy szusit visz magával, és azzal fogja megörvendeztetni a többieket.

A mostani erősítés eredetileg május 26-án indult volna az űrállomásra, útjukat azonban el kellett halasztani a Progressz orosz teherűrhajó küldetésének áprilisi  kudarca miatt.

A teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. A Progressz azonban irányíthatatlanná vált, és 10 nappal később a Föld légkörébe érve megsemmisült.

Egy másik teherűrhajó sikeresen eljutott az ISS-hez július elején.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez